Britt-Ellen NymoenBritt-Ellen Nymoen" /> Britt-Ellen NymoenBritt-Ellen Nymoen" /> Gå til sidens hovedinnhold

Tok over Vålerbanen

Artikkelen er over 11 år gammel

Hundene i fokus i helga. BILDER |

Konkurransen kan være like nervepirrende når det knives mellom de beste på fire bein som når det går fort på fire hjul.

Glade hyl høres når dommen faller. Keth Iren Myrset er så glad! Staffordshire bullterrieren Filip ble tredje beste hanne og tok sitt første cert. Et cert er stort for en hundeoppdretter som har som mål å få hunden sin kåret til champion. Hun har trent ham og fôret etter alle kunstens regler. Det er nervepirrende sekunder og minutter som går mens dommeren vurderer og gransker.

Avgjørende dagsform

Liker dommeren typen? Er hun i humør i dag? Hunder, dommere og handlere – alle må være i toppform og i humør om det skal gå bra på dommens dag. Det svinger fra de store høyder til de dype daler. En hund som dro hjem med blå sløyfe, andrepremie og en skuffet eier for to uker siden, kan slå til med et cert og en BIR i dag.

I helga har det svingt fra hete timer i sola til høljregn. Ingen av delene får de firbeinte til å logre og kjekke seg. I solsteiken blir de varme og sløve. Den heite asfalten brant under potene. Så kom regnskyllene. Ødela sveisen og jaget folk under tak.

Områdene på Vålerbanen er omvandlet fra racerbane til en arena med utstillingsringer tett i tett. Langs banen står teltene på rad. Hunderasene passerer i revy. Her var det plass for alle – med unntak av jakthundene.

Nesten 2000 hunder

– Vi hadde vår første store utstilling på Haslemoen for tre år siden. I fjor fikk vi topp tilbakemeldinger for utstillingen på Vålerbanen. Det har nok spredt seg. Vi håpet på 800 hunder. Det ble nesten 2000 disse to dagene, og vi har vært nødt til å avvise folk fordi dommerne ikke hadde større kapasitet. Neste år skal vi ha større kapasitet, lover Angelique Conrads, leder i Åsnes og omegn hundeklubb.

Lørdag var det euracierklubben som hadde ansvaret.

Hundeutstilling er sosialt for folk og hunder. Hundene har godt av å omgås hverandre, og folkene deres kommer til Vålerbanen med campingvogner og bobiler. De lever side om side, snakker om hundene sine og handler valper. På lørdagskvelden drar det seg til med øltelt og dansemusikk, og tidlig søndag morgen er de første hundene i ringen igjen.

Lovende valper

Anne Brita Tangen stråler over hele ansiktet. Gromgutten Key på fire og en halv måned har tatt en tredjeplass i sin gruppe, og det er morsomt. Hun og mannen Jan Erik driver kennelen Toffeloffe på Grue vestside, og nå driver de fram unghundene sine på utstillinger.

– Utstillinger er veldig gøy! Her treffer vi masse folk og lærer mye nytt. Vi kjenner konkurransenervene, sier Anne Brita mens hun og Jan Erik gjør klar Toffeloffes Back-up. Han har sikret seg cert, BIR og BIM, og skal gå finale i sin gruppe. Nå når han ikke opp i dag, og får aldri prøvd seg i konkurransen om å bli «Best in show», men Back-up vil nok komme sterkere tilbake.

Toffeloffe har flere godt premierte St. Bernhardshunder, men denne helga ble de satt igjen hjemme for at de unge hundene skulle få prøve seg. De godt plasserte voksne hundene spares litt for mange utstillinger.

– Jeg er veldig fornøyd. Euracier-valpen Ingeborg og den voksne bikkja Ella har tatt hver sin plass i gruppa, BIG3, sier Kent Roger Husom fra Arneberg.

Ella av Geerback mangler bare ett stort cert før hun er champion, og matfar Kent Roger vil gå nye runder.

– Dette er moro. Vi reiser på utstillinger i inn- og utland. Lever et hundeliv, smiler han.