Tidligere justisminister Knut Storberget avduker 22. juli-statuen utenfor rådhuset på Kirkenær mandag.

Der vil også hele familien til juristen Ida Marie Hill (født Fjeld) fra Grinder være til stede, både foreldrene og hennes to søsken med familier.

Ida arbeidet ved internasjonal avdeling i Justisdepartementet da hun ble rammet av terrorbomben mot regjeringskvartalet 22. juli i fjor.

– En personlig relasjon er borte

Storberget har vært på besøk hos Idas foreldre på Grinder flere ganger etter det som skjedde, og også ellers holdt kontakt med familien gjennom de siste 13 månedene.

– Jeg var uanmeldt innom hennes avdeling og slo av en prat få dager tidligere, og da traff jeg også henne. Vi var alle i sommerhumør, og stemningen var god. Det er rart å tenke på. Ida var en flott og dyktig person. Hun var også hjemme hos meg på Elverum og spiste middag en gang. For meg er dette en personlig relasjon som er borte, forteller Storberget til Glåmdalen.

Minnesmerket er utført av billedhoggeren Nico Wiederberg og inneholder en tekst skrevet av forfatteren Lars Saabye Christensen.

En anonym giver har tilbudt alle kommuner som mistet noen i terrorhandlingene 22. juli i fjor et slikt minnesmerke.

Holder appell

På seansen mandag kommer også AUF-eren Elisabeth Dreyer Sidselrud fra Kongsvinger, som overlevde massakren på Utøya. Hun skal holde en appell.

I tillegg vil kommer avdelingsdirektør Tonje Meinich ved internasjonalt sekretariat i departementet og ordfører Niels F. Rolsdorph (H).

– Jeg synes vi har funnet en god og verdig plassering av minnesmerket, opplyser ordfører Rolsdorph og håper mange vil komme.

Markeringen starter klokken 17.00.