Advarer mot disse smartklokkene

Forbrukerrådet har avdekket alvorlige sikkerhetsbrister i GPS-klokker for barn.

Forbrukerrådet har avdekket alvorlige sikkerhetsbrister i GPS-klokker for barn. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Forbrukerrådet har avdekket alvorlige sikkerhetsbrister i GPS-klokker for barn.

DEL

Ukjente personer kan enkelt ta kontroll over klokkene og spore og avlytte barnet.

Forbrukerrådet har i samarbeid med sikkerhetsselskapet Mnemonic testet flere GPS-klokker for barn, og resultatene er urovekkende. Det er avdekket alvorlige sikkerhetshull, upålitelige trygghetsfunksjoner og manglende forbrukervern.

Selskapene har også markedsført klokkene etter at selskapene ble varslet om funnene.

– Det er svært alvorlig at produkter som skal gjøre barn tryggere, i praksis kan sette dem i mer fare. Importører og butikker skal vite hva de tar inn og tilbyr. Disse klokkene hører ikke hjemme i butikkhyllene, og enda mindre på en barnearm, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo 20171010 Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland . Smartklokker for barn , eller GPS-klokker for barn , er langt ifra like betryggende som produsenten selv skal ha det til . Problemer med personvern og rett til privatliv . Foto: Halvor Solhjem Njerve / Forbrukerrådet

Oslo 20171010 Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland . Smartklokker for barn , eller GPS-klokker for barn , er langt ifra like betryggende som produsenten selv skal ha det til . Problemer med personvern og rett til privatliv . Foto: Halvor Solhjem Njerve / Forbrukerrådet Foto:

– Nok en gang ser vi at internettilkoblede produkter ikke ivaretar forbruker- og personvernet. Her har både bransje og myndigheter et ansvar for å sikre at forbrukere ikke utsettes for utrygge produkter, uttaler Randi Flesland.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne er bekymret over resultatene i testen.

– Det som avsløres her er sterkt urovekkende. Ikke minst fordi dette er produkter rettet mot barn. Jeg vil ta tak i hvordan vi kan sikre det digitale personvernet og sikkerheten til forbrukerne, sier Horne.

Det som avsløres her er sterkt urovekkende.

Solveig Horne, barne- og likestillingsminister

– Dette blir et viktig tema i forbrukerpolitikken framover og i den nye stortingsmeldingen om forbrukerpolitikk som vi nettopp har begynt arbeidet med, framholder Solveig Horne.

Forbrukerrådet klager nå inn selskapene til Datatilsynet og Forbrukerombudet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven. (ANB)

Artikkeltags