– Da saken kom i avisen, haglet telefonene inn. Mange kjente igjen og visste hvem som sto bak «signaturene» på taggingen, sier lensmann Mads Kirkeberg og politibetjent Gudmund Haagensen.

På YouTube

Det var på bakgrunn av disse tipsene at saken nå på det nærmeste er oppklarte. Flere navn ble nevnt, og noen tipset også om en filmsnutt på YouTube der to ungdommer med ryggen til kamera tagger Landbrukets Hus i Eidskog.

Denne «reklamen» for eget hærverk var også med på å finne gjerningsmennene. Eller guttene, er vel riktigere å si, da det dreier seg om 13-åringer. Én av dem er så ung at han fortsatt går på barneskolen, de andre fire er elever ved ungdomsskolen som de har gjort skadeverk på.

Noen avhør gjenstår fortsatt, og ett av punktene som skal avklares er om noen av de samme ungdommene står bak tagging også i Kongsvinger.

Skjønte alvoret etterpå

– Flere av dem skjønte nok ikke alvoret i hva de hadde gjort før de så det i avisa. Og særlig det grove skadeverket på vanntårnet, som er en historisk bygning, skjønte de da at var alvorlig, sier Kirkeberg.

De fleste foreldrene til dem det gjelder har også vært i dialog med politiet. Noen har til og med selv kontaktet lensmannskontoret.

– Det har vært positive møter, og foreldrene har vært samarbeidsvillige og ønsket å bistå både oss og barna sine. Dette er ikke «umulige» unger slik vi har møtt dem, de er levende opptatte av graffiti og har det som hobby, men de har like fullt gjort et grovt skadeverk og må ta konsekvensene av det, sier Kirkeberg og Haagensen.

– Kanskje kan det være en idé å få til en egen graffitivegg på ungdomsskolen. Det kan jo være at det hjelper å få ut virketrangen sin på lovlig måte.

Neppe annet hærverk

Når eidskogpolitiet er ferdig med etterforskningen, blir saken sendt over til politijurist for rettslig påtale. For de tre yngste, blir barnevernet orientert slik det er plikt til når det gjelder så unge som har brutt loven.

De fem unge taggerne har, så langt politiet vet, ikke noe å gjøre med annet hærverk som har foregått i kommunen de siste månedene.

– Ingen ting tyder på det. Skotterud har dessuten vært veldig forskånet for annen type hærverk, heldigvis. Slik har det vært siden sentrum ble fornyet. Vi håper det kan skje også på Magnor, der det nå er blitt veldig pent. Ødeleggelsestrangen blir kanskje litt mindre da, sier lensmannen.