Dette skjedde i natt

55 sykepleiere tas ut i streik fra torsdag morgen.

55 sykepleiere tas ut i streik fra torsdag morgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til torsdag 25. oktober.

DEL

Sykepleierne går ut i streik etter meklingsbrudd

55 sykepleiere tas ut i streik fra og med torsdag morgen etter at forhandlingene mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel ikke førte fram.

Meklingen startet onsdag formiddag med frist til midnatt. Seks timer på overtid kom bekreftelsen om at partene ikke har kommet til enighet.

– Sykepleiere skal sikres samme minstelønnsnivå uavhengig av hvor de jobber. Det nektet motparten å godta, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

Rundt 500 sykepleiere er omfattet av pleie- og omsorgsoverenskomsten. Bedriftene som er tatt ut i første fase utfører oppdrag for helseforetakene. Pasienthoteller, helsesenter og rehabiliteringssenter i seks ulike fylker rammes av første streikeuttak, ifølge forbundet.

Virksomhetene som er omfattet av første streikeuttak er: Åstveit Helsesenter AS og Eurest Haukeland pasienthotell AS (NSF Hordaland), Eurest Zefyr pasienthotell AS (NSF Nordland), Eurest Ullevål pasienthotell AS (NSF Oslo), Godthaab Helse- og rehabilitering (NSF Akershus), Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad AS (NSF Troms) og Ringen Rehabiliteringssenter AS (NSF Hedmark).

Utvikling i bombe-saken i USA

Bomben som ble sendt til CNN og flere prominente politikere i Demokratene, inneholdt knust glass, får nyhetsbyrået AP opplyst av en politikilde.

AP får opplysningene ikke lenge etter at det har blitt oppdaget nok en mistenkelig pakke sendt til demokraten Maxine Waters, som representerer California i Representantenes hus.

Nekter å snakke med fransk politi

Drapssiktede Makaveli Lindén, som ble pågrepet i Frankrike tirsdag, nekter å uttale seg til politiet. Assisterende politimester Olivier Dupas sier til Nettavisen at Lindén ikke har sagt et eneste ord.

– Vi har ikke rett til å avhøre ham, det er det norske myndigheter som skal gjøre. Men vi er mennesker, og har prøvd å snakke til ham på en sivilisert måte, sier han.

Lindén er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen mandag i forrige uke, samt for å ha begått et grovt ran tidligere samme dag.

Rødt på Asia-børsene

De toneangivende asiatiske børsene åpnet med nedgang etter at børsene i USA falt markant onsdag.

På Tokyo-børsen åpnet den brede Topix-indeksen torsdag med en nedgang på 2,7 prosent. Nikkei-indeksen i Tokyo falt med hele 3,2 prosent ved åpningen, men har siden gjenvunnet litt terreng. Shanghai-indeksen gikk ned med 1,6 prosent og Hang Seng-indeksen sank med 1,8 prosent.

Ap går fram

Arbeiderpartiet går klart fram i en ny meningsmåling og får bestenotering siden før valget. Aps rolle i KrFs veivalg spiller trolig inn, sier valgforsker.

I Norstats oktobermåling for Vårt Land øker Ap oppslutningen med 2,1 prosentpoeng til 28,7 prosent. Det er den beste oppslutningen partiet har hatt siden før valget i 2017.

Artikkeltags