Styrker disiplinen

STYRKE: ? Vi har et godt team på Hovelsåsen og har fokus på å styrke integreringen av beboerne. Her er bygdefolket veldig velkomne, sier Alexander Somalakis, som er ansvarlig for å aktivisere beboerne.

STYRKE: ? Vi har et godt team på Hovelsåsen og har fokus på å styrke integreringen av beboerne. Her er bygdefolket veldig velkomne, sier Alexander Somalakis, som er ansvarlig for å aktivisere beboerne. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

150 folk fra sju nasjoner føler seg isolert og frustrert av ledighet og uvisshet. Det krever fasthet og disiplin fra Alexander Somalakis.

DEL

Ferie. For beboerne på Hovelsåsen betyr det skolefri og enda mindre å ta seg til i en usikker ventetid.

Alexander Somalakis er aktivitetsansvarlig. Han har satt i gang en offensiv for å øke integreringen og få beboerne med på aktiviteter som kan styrke deres pågangsmot og selvdisiplin.

Han bruker musikk, grafikk og bilder i arbeidet med å motivere beboerne.

Banker ikke på dørene for å hente ut deprimerte beboere som trekker seg tilbake til rommet sitt, men arbeider for å få dem til å forstå at de selv må ta ansvar for en meningsfylt hverdag.

At livet de har nå, tross alt er bedre enn det de forlot.

Ikke Paradis

– De har kommet til Norge, ikke til Paradis. De har strøm, vann, mat og litt penger og må forstå at de må sette pris på det de har kommet til og at denne tilværelsen her i mottaket ikke skal vare evig. Det er ingenting som varer evig; de er på vei. Når det går oppover, vet de at det er til en endring. Mot noe som er bedre. Selv om det av og til vil gå nedoverbakke, er det ingen grunn til å gi opp, sier Alexander.

Han bruker sine filosofiske ideer på beboerne og strever for å få dem med på aktiviteter som gir dem god energi. Vil ikke være med på de enkle løsningene som mange har; når det går dårlig, skylder vi på andre. Når det går bra, tar vi æren for det selv.

Hovelsåsen ligger vakkert til, men den oppleves som en isolert plass, og det byr på utfordringer. Mye frustrasjon fører til uro og brannalarmer, passivisering og depresjon.

Nettkrise løst

Nå har Alexander Somalakis endelig lykkes med sitt store, langsiktige mål; å sikre beboerne en bedre internettforbindelse. Internett er nøkkelen som gir forbindelse til familie og venner i andre deler av landet eller verden.

Internett er tidsfordriv og en uvurderlig regulator for å unngå frustrasjon og uro. Endelig har nettleverandøren fått en utbedring på plass og reddet sommeren.

Alexander stiller tydelige krav til beboerne, setter grenser og forventer respekt tilbake. Det er lite som skal til for at et godt miljø i mottaket skal forgiftes og ødelegge for alle. Slik som reglene og respekten må gjelde når fotballturneringen mellom landets mottak skal spilles.

– Det blir en øvelse i fysisk og mental selvdisiplin. For disse menneskene handler det på mange måter om å overvinne seg selv. Der skal vi støtte dem, slik at de kan gripe mulighetene i sitt nye liv.

Artikkeltags