Bandet har har vært stille lenge, men i sommerferien har det vært full rulle. Nå tar de på seg flere spillejobber, og selv om han er fersk har Richard Wiikstrand allerede begynt å dele tobakk med resten av bandet.

Vokalist Agnete Kirkevaag sitter rundt et bord sammen med det nye medlemmet og gitarist BP Kirkevaag. Huset ligger i en liten glenne en kilometer inn i skogen, og det er så varmt at fuglene nesten har stilnet. Det er pyntet nøkternt med lite upraktisk nips, noe som også beskriver Madder Mortem.

Gruppen tar musikken mye mer høytidelig enn seg selv og bruker lite sminke og kostymer på scenen. De er gjennomført seg selv, og lager for det meste egne sanger. Likevel er de ikke helt sikre på hvilken sjanger de spiller selv.

– Vi spiller heavy metall, men det er mange undersjangre og der er vi litt overalt, sier BP Kirkevaag.

– Det er tung og melodisk rock, sier søsteren og voklaisten Agnete Kirkevaag.

Den siste tiden har gruppa også spilt inn en ny plate som skal være ferdig til høsten. På den har bandet tatt et skritt bakover fra teknologien og mulighetene med dagens datamaskiner. De lover en livepreget plate.

– Vi er perfeksjonister, og det er vanskelig å la småfeil være igjen, sier Agnete.

– Men det er disse som gjør lyden mer autentisk, og musikken blir fort litt steril hvis vi redigerer for mye.

De forteller at den ultimate drømmen er å leve av musikken, men at dette ikke er mulig ennå. De konkurrerer med band fra hele verden, og med et synkende platesalg blir bransjen stadig tøffere.

– Det Madder Mortem tjener penger på er konserter og t-skjorter, sier Agnete.

Her i Norge pleier konsertene ikke å tiltrekke mer enn 200–300 mennesker, men slik er det ikke i utlandet. Aller helst ville de hatt en «koselig» konsert for rundt tusen mennesker. Da blir det mange nok til å fylle lokalet, og samtidig beholde stemningen og intimiteten til mindre konserter. Den største scenen de har spilt på, var da de spilte på en festival i Mexico. Da sto det ti tusen tilhørere foran scenen.

– Det var et skikkelig kick å spille foran så mange, forteller BP. Men det var en slitsom tur.

Festivalen som booket dem hadde skaffet billetter med mellomlanding blant annet i Washington. Der fikk de for lite tid og rakk ikke flyet videre. Til slutt da hele bandet hadde kommet fram, manglet de bagasjen og instrumentene sine. Av ti kolli var to i Washington, syv i Los Angeles og ett på vei til Costa Rica. Bare en og en halv time til de skulle på scenen lånte de instrumenter, og holdt en konsert de aldri kommer til å glemme.

– Høydepunktet for bandet er når vi holder konserter eller gir ut ei ny plate, sier Agnete.

– Det laveste er når du står foran innsjekkingen ved spesialbagasje.

Til andre som vil starte band eller bli kjente, mener de det er viktig å være trassig. Det er mye hardt arbeid å starte et band, forteller de.

– Du må øve mye, og ikke gi opp, sier BP.

– Øv, bli god og lag noe som du tror på!

De anbefaler også at du skaffer respons fra andre på ting du har laget. Det meste kan bli litt bedre, og da går det som regel lettere og bedre når du skal møte plateprodusentene.

Veien til å bli kjent kan også gå gjennom TV- og talentprogrammer, men det blir ikke helt det samme, mener de. Når du tar musikken høytidelig, og jobber for den, blir det noe mer enn kommersielle krefter. Og det er nettopp denne responsen fra folk som gjør at bandet fortsetter.

– Det beste er når du hører fra folk, kanskje på den andre siden av verden, som føler at musikken vår betyr noe for dem, sier Agnete.

Nå er det 17 år siden Madder Mortem oppsto, og snart ferdige med sitt sjette album glimrer det i øynene til vokalisten. Musikken er ikke bare en hobby for medlemmene, men noe som de også engasjerer andre med. Selv om det var stille fra bandet lenge, stilnet det aldri i øvingslokalet.