Taterne vil til livs det de anser som rasistiske holdninger hos enkelte campingplasseiere en gang for alle.

– Vi kommer til å ha spesielt fokus på dette i sommer, forteller Henning og Holger Gustavsen.

Sistnevnte er leder i Taternes Landsforening, mens broren Henning sitter i styret og var den som anmeldte Sigernessjøen Camping Hytter & Golf og Gudmund Gulbrandsen torsdag.

Bakgrunnen var at familien hans ikke er ønsket på campingplassen etter episoder som skal ha skjedd flere år tilbake i tid, noe Henning ikke skal ha hatt noe og gjort med.

– Trist

– Det er trist at det skal finnes folk med denne type holdning i 2007. Derfor må vi ta opp kampen mot denne type holdninger, sier Henning.

Nå har det gått ut beskjed til foreningens medlemmer om å rapportere inn hendelser som blir oppfattet som rasistiske.

– Ved de aller fleste campingplasser møter vi aldri noen problemer når vi kommer, mens hos enkelte andre ser de helst at vi drar videre. Selv har jeg opplevd å bli fortalt at det er fullt, mens andre har fått sluppet inn på campingplassen. Det finnes også campingplasser hvor det slippes inn kun tre tatere med campingvogn om gangen. Mange føler i tillegg de bor på nåde når de først slipper inn et sted, forteller Holger.

Problem i mange år

Likestillings- og diskrimineringsombudet er også blitt varslet om saken fra Kongsvinger, men så lenge saken er politianmeldt, går ikke de inn i den konkrete saken.

– Saken i Kongsvinger er ikke noe enkelttilfelle. Dette har vært en problemstilling som har eksistert i mange år, forteller avdelingsleder ved juridisk avdeling Ann Helen Aarø.

Siden ombudet ble opprettet for rundt ett år siden har de mottatt fire tilsvarende saker.

– Antakelig finnes det mørketall. Mange som blir avvist velger ikke å kontakte oss og drar videre for å se om de finner en campingplass de blir tatt mot et annet sted, sier Aarø.

Diskrimineringsombudet kan bidra til at problemet blir løst der og da om de blir kontaktet. Eventuelt få til en dialog hvor det kommer en unnskyldning og eventuelt oppreisning i ettertid.

– Tatere eller andre minoritetsgrupper skal på lik linje få slippe til på campingplasser som det er snakk om i dette tilfellet. Hva andre skal ha gjort, slik jeg har skjønt det skal være snakk om i den konkrete saken i Kongsvinger, er høyst irrelevant, sier Aarø, som har stor forståelse for at tatere opplever det som diskriminering.