– Dugnadsånden i Eidskog er stor. Men nå trengs det et så stort løft på kort tid at vi ikke ser noen annen mulighet enn å satse på gambling, sier Solveig Grepperud.

For noen dager siden lanserte hun ideen om lottodugnad for Per Ole Bakke, som tok saken på strak arm, Hos spillkommisjonær Jans Foto på Skotterud satte på kort tid 40 personer seg på en liste som denne uka har satset den første runden. I løpet av gårsdagen fikk kommisjonærene på Magnor (Coop) og Vestmarka (Esso) også egne opplegg på plass med spillkort og navnelister, der folk kan bidra til å hjelpe den underskuddsrammede og gjeldstyngende kommunen.

Lottoshow

– 20 kroner i uka kan alle bidra med. Jo mer vi får inn, jo mer kan det spilles systemer som øker vinnersjansene, sier Per Ole Bakke.

Han har opprettet en egen spill- og krisekonto for kommunen, der små og store gevinster skal gå rett inn.

Men han nøyer seg ikke med det.

– Nå skal jeg ut til bedriftene i Eidskog og få dem med på dugnaden. Og vi skal arrangere et show der vi får kjente artister til å stille opp for lottodugnaden. Jeg har allerede vært i kontakt med store navn som har sagt seg villige til å bli med, sier Bakke.

Men for folk flest er det bare å troppe opp hos nærmeste kommisjonær og slenge en 20-kroning eller mer i potten, og samtidig skrive seg på en liste.

– Det med navn og protokoll-lister er en form for suggesjon. Da føler folk at de virkelig har bidratt hvis vi vinner, sier Bakke.

Spre entusiasme

Solveig Grepperud mener det er viktig at kommunens økonomiske skvis må få folk til å stå sammen.

– Vi må spre entusiasme, og fortelle verden at vi faktisk har det bra i Eidskog med gode skoler og omsorgstjenester. Vi synes det er hyggelig å bo her, og vi skal «score mål» på skole og eldreomsorg, sier hun.

– Poenget er å få opp engasjementet og tenke positivt, og kanskje også litt galgenhumoristisk, som en motvekt til den negative sausen. Det er klart det oppleves vondt når skoler og sykehjemsplasser er i fare, men optimismen må vi ta vare på, poengterer Bakke.

– Og kan det bidra til at vi får inn en million kroner eller lignende til skole og eldreomsorg i år, så er det fint, legger han til.

Fortjener flaks

Han minner om at administrasjonssjef Hans Einar Holth har bedt innbyggerne om å komme med gode forslag, og at dette er å ta ham på ordet.

– Dette er i hvert fall ikke et tiltak som kan kritiseres, fortsetter Bakke.

– Samarbeid og frivillighet er viktig i Eidskog. Med litt flaks skal vi få til dette. Og jeg synes ærlig talt vi har fortjent flaks nå, mener Grepperud.