– Som et gufs fra 1930-tallet

REAGERER: Når årsaken til at Mona Gustavsen ikke får jobb i taxinæringen blir         oppgitt så tydelig som det framkommer i Glåmdalen er det grovt. Det er brudd på alle diskrimineringslover vi har, mener lederen i Taternes Landsforening, Holger Gustavsen.

REAGERER: Når årsaken til at Mona Gustavsen ikke får jobb i taxinæringen blir oppgitt så tydelig som det framkommer i Glåmdalen er det grovt. Det er brudd på alle diskrimineringslover vi har, mener lederen i Taternes Landsforening, Holger Gustavsen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Taternes Landsforening reagerer kraftig på taxisjåførenes holdning til Mona Gustavsen. – Dette er som et gufs fra 1930-tallet, mener Holger Gustavsen.

DEL

Som leder i Taternes Landsforening var Gustavsen allerede i morgentimene i går i kontakt med både likestillings- og diskrimineringsombudet og det statlige utvalget som gransker konsekvensene av den norske politikken mot romanifolket. Han mener at holdningene til flere taxisjåfører i Kongsvinger, som Glåmdalen avdekket i går, er oppsiktsvekkende.

– Dette er rasisme

– Vi vet at det er fordommer mot taterne, og at mange i vår slekt blir diskriminert titt og ofte. Men vanligvis skjer diskrimineringen mer i det skjulte, og er kledd i en litt penere drakt. Når årsaken til at Mona Gustavsen ikke får jobb i taxinæringen blir oppgitt så tydelig som det framkommer i Glåmdalen er det grovt. Det er brudd på alle diskrimineringslover vi har, mener lederen i Taternes Landsforening.

– Er det ikke mer ærlig å si direkte hva som er årsaken enn å pakke inn forklaringene i unnskyldninger og vikarierende motiver?

– Hvis det er en ærlig sak å være rasist kan man kanskje si det. For dette er rasisme, ikke bare diskriminering. Heldigvis er det sjelden vi ser slike holdninger komme til uttrykk i det offentlige rom nå for tiden. Men når det skjer er det dessto mer oppsiktsvekkende. Det er som å gjenoppleve behandlingen av taterne på 1930-tallet, mener Holger Gustavsen.

– Får støtte av oss

Han sier at Taternes Landsforening nå vil vurdere Mona Gustavsens sak via egne advokater, og at foreningen vil følge nøye med på hva som blir utfallet av politietterforskningen.

– Hva vi rent konkret kan bidra med vet jeg ikke ennå, men Mona skal få all mulig støtte fra oss, sier Holger Gustavsen.

Tar sterk avstand

Også Svein Eriksen i Landsorganisasjonen for Romanifolket tar på det sterkeste avstand fra holdningene som er avdekket ved Kongsvinger Taxi.

– Jeg blir helt målløs. Uttrykk for slike rasistiske holdninger er heldigvis ikke dagligdags kost. Jeg håper politiet tar anmeldelsen av Kongsvinger Taxi alvorlig, og at kvinnen som er blitt utsatt for diskrimineringen er sterk nok til å stå i situasjonen, sier han.

Kan nesten ikke tro det

– Får dere ofte saker der medlemmer er blitt diskriminert?

– Det skjer fra tid til annen at enkelte blir utsatt for rasistisk motiverte handlinger, men det gjelder ikke bare oss. Det er noe alle minoritetsgrupper opplever. Det finnes jo mennesker blant oss også som heller ikke oppfører seg eksemplarisk, men når etnisk tilhørighet blir brukt mot deg i en jobbsituasjon er det ille, mener Svein Eriksen.

– Jeg kan nesten ikke tro at det er sant.

Artikkeltags