– Som å male en gul davidsstjerne

JOBBTILBUD: Robert Hercz tilbyr Mona Gustavsen jobb på dagen.FOTO: SCANPIX

JOBBTILBUD: Robert Hercz tilbyr Mona Gustavsen jobb på dagen.FOTO: SCANPIX Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Robert Hercz sammenligner holdningene i Kongsvinger Taxi med nazistenes. Nå tilbyr han Mona Gustavsen drosjejobb på dagen.

DEL

– Jeg reagerer som medmenneske og som jøde, sier konsernsjefen i Teletopia Gruppen AS og styrelederen i drosjeselskapet 0-TAXI i Asker og Bærum.

Han har 60–70 sjåfører i taxisentralen han er styreleder for på vestsiden av Oslo, og sier han ville være stolt av å ha Mona Gustavsen i drosjestaben.

– Ja, hun er kvinne, hun er tater og hun har lyst til å kjøre drosje. Hvis hun finner seg et bosted i nærheten av sentralen vår og består kjentmannsprøven i Asker, Bærum og Oslo, får hun jobb på timen, sier Hercz til Glåmdalen.

– Fra mange minoriteter

Han har ingen problemer med å ansette verken tatere eller sjåfører med annen minoritetsbakgrunn.

– Nei, i drosjeselskapet vårt er det drosjeeiere og ansatte sjåfører fra mange slags minoriteter. Vi har folk fra alle tenkelige nasjonaliteter og med høyst ulik religiøs bakgrunn, alle slags hudfarger og kulturelle ståsteder. Og selv er jeg jødisk nordmann, sier Robert Hercz.

Robert Hercz tar sterkt avstand fra tankegangen til flere av drosjeeierne i Kongsvinger.

– Her har vi en drosjeløyvehaver som har gjort en skikkelig vurdering og villet ansette en ny medarbeider han har tillit til, og så går løyvehaverkollegiet i Kongsvinger Taxi sammen i fellesmøte og sender ham et signal om at «slike som henne vil vi ikke ha». Holdningene til disse taxieierne minner veldig mye om holdningene nazistene forfektet i 1939, rett før Krystallnatten. At en gruppe mennesker kan sette seg sammen og si at «sånne som deg vil vi ikke ha» skremmer meg. Avstanden derfra til å male gule davidsstjerner på butikkene er forsvinnende liten, om den i det hele tatt finnes. Jeg klarer ikke å se noen forskjell, sier Robert Hercz til Glåmdalen.

– Gleder hjertet mitt

– Det gleder hjertet mitt at noen har bruk for meg og vil gi meg en jobb, sier en glad Mona Gustavsen om tilbudet fra Robert Hercz.

Solør-kvinnen har fått en rekke støtteerklæringer etter at hun anmeldte Kongsvinger Taxi for rasediskriminering, og saken ble kjent gjennom hele medie-Norge i går.

– Det varmer med slike støtteerklæringer, mener hun.

Jobbtilbudet i Bærum får hun imidlertid litt større problemer med å takke ja til. Hun er bofast i Solør, må vite, og har vært bofast hele livet – til tross for at hun er reisende.

Reaksjoner

En som har uttrykt seg om saken er forfatter og historiker Hans Olav Lahlum. På sin åpne Facebook-side deler han saken, og skriver:

«Menialledagerda... Trodde først dette var en satire av et eller annet slag, men det er visst alvor. Og da er det alvorlig. Det er et skremmende ekko fra fortiden når man i Norge anno 2014 hører argumentasjonen om at du har alle kvalifikasjoner i orden og at det ikke er noen verdens ting å utsette på deg - men at du likevel ikke kan få lov til å arbeide her sammen med oss fordi du tilhører den eller den folkegruppen.

Uansett hvilken folkegruppe det er snakk om og hvilket enkeltmenneske det rammer. Håper alle her kan være enige om det.»

Også her på Glåmdalen Nett har det vært stor pågang fra lesere som vil mene noe om saken.

Artikkeltags