Slukket naboens brann

TAKKET: Beredskapsleder Per Ivar Bekk takker Mikael Igelström for naboeinnsatsen han viste da han slokket brannen på nabokjøkkenet.

TAKKET: Beredskapsleder Per Ivar Bekk takker Mikael Igelström for naboeinnsatsen han viste da han slokket brannen på nabokjøkkenet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mikael Igelström reagerte på instinkt, og avverget en mulig storbrann hos naboen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Jeg satt på terrassen og hørte at det begynte å pipe hos naboen, forteller Igelström fra innkjørselen sin på Vennersberg.

Da han tittet nærmere, så han den gråsvarte røyken som sev ut fra luftekanalen på taket. Etter å ha stilt seg oppå gjerdet utenfor kjøkkenvinduet for å se inn, konstaterte han at det brant inne ved vifta på kjøkkenet, oppover langs veggen og opp til taket.

– Da var det bare å hoppe rett over og rett inn. Det jeg kommer til ser jeg at hun har funnet frem brannslokkingsapparatet, men hun var jo nærmest i sjokk, og søsteren som også sto der virket ikke helt å ha fått grepet om det som skjedde foran seg, forteller Igelström.

Han grep apparatet og begynte slukningsarbeidet. Da brannmannskapet kom kun få minutter senere, var brannen slokket. Det var naboens matlaging som hadde tatt fyr, og flammene hadde raskt utviklet seg langs veggen og oppover i kjøkkenvifta.

Går fort

Beredskapsleder Per Ivar Bekk forteller at Igelström potensielt avverget en brann som kunne utviklet seg videre inn gjennom hele rekkehuset.

– De minuttene det tar oss å komme hit kan gjøre svært stor skade. Dette skjer på veldig kort tid, sier Bekk om naboinnsatsen.

Igelström måtte ta flere turer ut og inn av det røykfylte kjøkkenet, og pustet uunngåelig inn mye røyk. Derfor ble han sendt til sykehuset med ambulanse for å undersøkes og ble liggende der natten over.

Bekk er full av lovord om innsatsen, og forteller at dette kunne gått mye verre, hadde det ikke vært for snarrådigheten Igelström viste.

– Det er så viktig å ta det i startfasen, og det du opplevde her er antakelig i grenseland av hvor mye røyk man tåler å puste inn, før man bare må lukke dører og vente til brannvesenet kommer.

Skjedd før

Dette er ikke første gangen Igelström opplever noe lignende.

– For åtte år siden i Sverige brant huset til moren og faren min ned på grunn av nøyaktig det samme. Også der hadde det tatt fyr i viftekanalene, sier han.

Den gangen var han selv ikke hjemme, og kunne følgelig ikke gjøre noe med det. Slik han kunne denne gangen.

– Kona mi var ikke sånn kjempehappy for at jeg sto der inne og pustet røyk og drev og slokket. Men det handler som sagt om sekunder før det skyter fart innover langs luftekanalene her.

Jobberfaring

Fornøyd var naboen hvis kjøkken sto i brann. Hun hadde dagen før takket Igelström for innsatsen i situasjonen som fort kunne blitt et veritabelt flammehav.

Igelström har god erfaring med brannvern selv, med bakgrunn fra jobben i ISS Eiendomsdrift i Oslo.

– Per dags dato har jeg 37 barnehager som jeg drar rundt til og hvor jeg driver med forebyggende brannsikkerhet, rømningsveier, slokkeutstyr, ventilasjon og alt det tekniske. Jeg jobber med dette daglig, og har hatt flere brannkurs og slikt på jobben. Men jeg har ingen erfaring med slokking fra tidligere, sier han. Selv har han brannteppe på kjøkkenet, og får støtte av Bekk i at dette er et godt tiltak for å legge «lokk» på flammene om de oppstår på kjøkkenet.

– Det viktigste er uansett at en bruker det middelet en har, at en gjør et forsøk på å stanse brannutviklingen. Og at en kan bruke slokkemiddelet, utdyper Bekk.

– Det er ikke bare brannvesenet du hjelper, du hjelper først og fremst naboen din. Tusen takk for en kjempeinnsats, avslutter beredskapslederen.

Artikkeltags