Skiføre mot betaling

Dugnadsgjeng: En ivrig dugnadsgjeng passer på snøkanonen og den første kunstsnøen har allerede lagt seg på Liermoen. Om kulda holder kan du gå i nypreparerte løyper i løpet av en uke.

Dugnadsgjeng: En ivrig dugnadsgjeng passer på snøkanonen og den første kunstsnøen har allerede lagt seg på Liermoen. Om kulda holder kan du gå i nypreparerte løyper i løpet av en uke. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Om kulden holder seg, kan du gå på nypreparerte løyper på Liermoen allerede neste uke. DISKUSJON! BILDER |

DEL

– Skal skisporten bestå og samtidig få nye rekrutter, trenger vi lengre skisesong. Det skal vi gjøre noe med. Forrige skisesong begynte jo i begynnelsen av februar og var stort sett over i slutten samme måned. I alle fall her i lavlandet, forteller Thorbjørn Henriksen i Granli idrettslag.

Ideelt for kunstsnø

Det var leder av Granli IL Otto Kristiansen som kom med ideen om et kunstsnøanlegg og etter hvert som praten gikk ble de mer og mer giret på prosjektet.

– Det har vært lysløper på Liermoen i nærmere 25 år og når golfanlegget kom, måtte området tilpasses. Vi så at det var ideelt for kunstsnø, og allerede i 2007 tok vi kontakt med Topteknik AB som står for 90 prosent av alle slike snøanlegg for langrenn, forteller Henriksen.

– Vi tok kontakt med Magnor ULs skigruppe, og de sa ja med en gang. Sammen har vi dannet Liermoen kunstsnøanlegg AL og vi skal ha likeverdig ansvar for at anlegget fungerer, forteller Henriksen.

Dugnad og pengegaver

Selve anlegget er kostnadsberegnet til 2,9 millioner kroner men med iherdig dugnadsinnsats og gratis hjelp blir prisen omtrent en million lavere enn totalen.

– Spesielt vil vi takke Roy Holt for innsatsen. Uten hans hjelp og maskiner hadde dette blitt mye vanskeligere og ikke minst dyrere. Også grunneier Jens Delphin har møtt oss med stor velvilje når det gjelder vannrettigheter, forteller Thorbjørn Henriksen.

– Det er søkt om tippemidler, men det er usikkert når vi vil motta dem. Men vi har fått 370.000 kroner fra kommunen som et avdrags- og rentefritt lån og Sparebanken Hedmark har gitt 300.000 kroner i gave. Og Kongsvinger Fargehandel hadde hørt om «tiggerferden» og kontaktet oss og sa de var svært interessert i anlegget og bidro med et rundhåndet beløp. Vi har også fått inn mindre gaver fra mange andre. Vi har faktisk blitt positivt mottatt av alle vi har vært i kontakt med, smiler Henriksen.

Dags- og sesongkort

– Da det er høye kostnader ved å drifte et kunstsnøanlegg er vi også avhengig av andre inntekter enn de vi får av våre sponsorer. Vi har derfor valgt å ta betalt av dem som bruker anlegget, og det gjør vi ved at vi selger dags- og sesongkort.

- Til gjengjeld får folk 2,6 kilometer med perfekte løyper på et tidspunkt da de ellers ikke kunne fått gått på ski her i distriktet. Dagskortene kjøper man på stedet etter selvbetjeningsprinsippet. Sesongkortet kjøpes i sportsbutikker her i Kongsvinger og på Skotterud, sier Henriksen som håper at anlegget kan åpnes allerede neste uke.

Avhengig av værgudene

– Det er vanskelig å si eksakt når vi åpner siden vi er helt prisgitt været og kuldegrader. Vi trenger en ukes tid med snøproduksjon for å lage brukbare løyper. Grensen er minus tre grader, men blir det kaldere, går det fortere. Vi vil samtidig også påpeke at det er viktig at folk holder seg unna mens snøproduksjonen pågår.

- Nylaget kunstsnø skal også ligge helt i ro i et døgn får den blir gått på da den ellers blir til is. Dette har vært en stor jobb og vi er litt stolte over hva vi har gjort, smiler Thorbjørn Henriksen som samtidig vil takke alle som har bidratt med penger, utstyr eller innsats.

Artikkeltags