Gå til sidens hovedinnhold

– Syklistene gambler med livet

Artikkelen er over 3 år gammel

Til tross for at det er påbudt med lys foran og bak på sykkelen lar mange foreldre barna sykle uten lys i høstmørket.

– Sykkellykt er en billig investering. Likevel velger mange å ikke bruke den. Det er å gamble med livet, sier sykkelekspert Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.

– Selv om vinteren så vidt har begynt å vise seg i sin hviteste prakt i deler av landet, er det fremdeles mange som sykler der det ennå er bart. Men skal du sykle på høsten er det ekstra viktig å gjøre seg synlig. Derfor er lykter og reflekser det desidert viktigste tilbehøret på sykkelen og deg nå.

LES OGSÅ: Damene druknet sorgene etter nedrykket

Kostbart å være usynlig
 

At det er påbudt med lys både foran og bak på sykkelen betyr ikke at syklister bruker lys, ifølge Tryg forsikring. Politiet gjennomfører årlig flere aksjoner i de største byene i løpet av høsten, og blir man tatt uten lys på sykkelen kan man få bot på 1.150 kroner.

– Man skulle jo tro at en bot i en slik størrelsesorden ville ha en preventiv virkning, men slik er det dessverre ikke, sier Øyvind Setnes.


– Mest urovekkende er det at mange foreldre lar barna sine sykle uten lys på syklene i høstmørket. I tillegg vet vi at mange skoleveier med dårlig belysning kan være svært trafikkerte.

 

Ikke en del av sykkepakken

Setnes synes det er synd at lys er tilleggsutstyr når man kjøper sykkel og mener det burde vært fastmontert og inkludert i prisen.

Som sykkelekspert i Tryg har han flere ganger opplevd å møte andre syklister som nesten er usynlige langs dårlig opplyste veistrekninger.

SE OGSÅ:

Bildeserie

Disse koste seg med soul-dronninga i kveld– Jeg har faktisk selv ved to anledninger nå i høst gitt bort mine egne lykter og trillet sykkelen min hjem, sier Setnes.

– Mange har sitt eget lille verdensmesterskap til og fra jobb

– Selv i moderat fart kan det være svært vanskelig for en bilist å se syklister uten refleks og lys. Det er mange syklister som ikke er klar over hvor lite synlig de egentlig er, i tillegg sykler de gjerne for fort forholdene tatt i betraktning.

– Mange har sitt eget lille verdensmesterskap til og fra jobb, og sykler deretter. I kombinasjon med dårlige sykkelveier og manglende synlighet kan det få fatale følger. Selv om man har retten på sin side, vil syklisten alltid tape i møte med en bil, sier avslutter Setnes.

Kommentarer til denne saken