Selv ulven blir borte

DÅRLIG DEKNING: Ulver som merkes i Rotna-reviret, slik som denne ulven på midten av 2000-tallet, kan forsvinne sporløst i ukevis, for så å dukke opp igjen på grunn av stedvis dårlig dekning inne på Finnskogen.

DÅRLIG DEKNING: Ulver som merkes i Rotna-reviret, slik som denne ulven på midten av 2000-tallet, kan forsvinne sporløst i ukevis, for så å dukke opp igjen på grunn av stedvis dårlig dekning inne på Finnskogen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mobildekningen på Finnskogen er stedvis så dårlig at merket ulv forsvinner.

DEL

– Vi har flere ulver som bærer halsbånd i forskningsøyemed. Ikke noe sted er mobildekningen så dårlig som i området tispa i Rotna-reviret beveger seg inne på Finnskogen, sier ulveforsker Petter Wabakken.

Tispa kan følges tett via den såkalte «vargweben» på internett. Nå har ikke halsbåndet gitt signaler fra seg siden 20. september. Det har satt i gang spekulasjoner om at ulven kan være tatt av dage.

Borte to måneder

– Det vil jeg foreløpig ikke spekulere i. Så sent som i sommer var det ikke kontakt med tispa i to måneder, forteller Wabakken.

Tispa har vært merket i flere år. Så sent som i vinter ble det skiftet såkalt GPS-halsbånd på henne.

– Det er ingen indikasjoner på at det bedrives ulovlig jakt på ulv inne på Finnskogen. I hvert fall ikke på norsk side. Derfor velger jeg å tro at ulven befinner seg i et område der mobildekningen er dårlig, sier Wabakken.

Han synes det er synd at dekningen er så dårlig. Både i forhold til forskningen han og kolleger bedriver og jegere som nå er ute på jakt med hund.

– Vargweben skal blant annet være et hjelpemiddel for at jegere skal kunne unngå at hunder blir tatt av ulv, sier ulveforskeren.

Posisjonen som gis to ganger i døgnet, skal kunne fortelle hvor ulven befinner seg, men når det er dårlig dekning er vargweben til liten nytte i så måte.

Halsbånd til 40.000

Det er også bakgrunnen for at forskerne sist vinter kjøpte et halsbånd til 40.000 kroner. Via satellittsignaler ville en være garantert signaler fra ulven som bærer dette.

– Tanken var at hannulven i reviret skulle få dette. Dessverre var snøforholdene sist vinter så dårlig at vi ikke klarte å få sporet den opp og merket den, sier Wabakken.

Til vinteren kan forskerne få en ny sjanse til å merke ulven.

Artikkeltags