Elverumsmann siktet for overgrep mot en rekke jenter flere steder i landet

Politiadvokat Henning Klauseie ved Hedmark politidistrikt. (Foto: Sverre Viggen)

Politiadvokat Henning Klauseie ved Hedmark politidistrikt. (Foto: Sverre Viggen)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mannen er siktet i forbindelse med opprullingen av det politiet beskriver som en landsomfattende overgrepssak.

DEL

Foreløpige undersøkelser viser at mannen har hatt kontakt med over 100 unge jenter via sosiale medier. Så langt har politiet tatt beslag i 170.000 bilder og 3000 videoer hjemme hos mannen.

Det opplyser Hedmark politidistrikt i en pressemelding mandag ettermiddag.

I enkelte tilfeller har mannen betalt for bilder og video i for av kontanter og ved å sende påfyllingskoder til kontantkort.

LES OGSÅ: – Beklager det han har gjort

Pågrepet i august

I tillegg til mannen fra Elverum, er det også opprettet saker mot to andre menn. Den ene er fra Hedmark, den andre fra Agder, opplyser politiet.

I tirsdagens pressemelding opplyser politiet at mannen ble pågrepet 4. august og at han siden da har sittet varetektsfengslet. Inneværende fengslingsperiode løper ut 26. oktober.

Mannen har ifølge politiet samtykket til fengsling så langt, først i fire uker – senere i åtte uker.

Mannen i 40-åra fra Elverum er ifølge politiet tidligere domfelt for tilsvarende forhold.

– Det er nettopp på grunn av gjentakelsesfaren at mannen nå sitter varetektsfengslet, sier politiadvokat Henning Klauseie ved Hedmark politidistrikt til Østlendingen.

BAKGRUNN:

Mistenker utveksling av bilder og video

Politiet ønsker av hensyn til de siktede og etterforskningen ikke å si noe om hvor i Hedmark den andre personen er hjemmehørende, utover å slå fast at de to andre siktede i saken tilhører Hedmark og Agder politidistrikter.

– Har de tre hatt kontakt med hverandre?

– Ja. Det viser chatteloggene vi har tatt beslag i, svarer Klauseie.

– Kjenner de hverandre utover at de har hatt kontakt via nettet?

– Det har vi ingen holdepunkter for å si.

– Har de tre utvekslet overgrepsmateriale?

– Det har vi grunn til å mistenke, svarer han.

Politiet har ingen grunn til å tro at det er flere enn de tre personene involvert i saken.

– Vi kom over de to andre personene gjennom databeslaget vi gjorde hos den siktede fra Elverum, sier han.

Trusler

Den siktede elverumsmannen har kommet i kontakt med jentene via sosiale medier som Instagram, KIK og Snapchat.

På disse mediene har han hatt fiktive profiler og gitt seg ut for å være en jente.

På den måten har han også kommet i kontakt med jenter og oppfordret dem til å sende bilder og videoer av seg selv.

Etter hvert som kontakten med jentene har utviklet seg, skal mannen ha oppfordret jentene til å utveksle intime bilder og filmer med ham.

Flere av jentene har gjort dette fordi de har følt seg presset eller truet av mannen, opplyser politiet.

– Det har så langt vi har bragt på det rene kun vært elektronisk kontakt mellom mannen og jentene. Vi har ingen mistanke om noen form for fysiske overgrep så langt, sier politiadvokat Klauseie.

170.000 bilder og 3000 videoer

Politiet har tatt beslag i mobiltelefoner og datamaskiner hjemme hos mannen. Politiet har som følge av dette sikret seg blant annet 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger.

Arbeidet med å gå igjennom dette materialet beskrives som svært omfattende og tidkrevende.

– Det er ikke alltid navn (brukernavn og liknende) man bruker på internett er samsvarende med hva man heter i det virkelige liv. Å finne ut av dette er rett og slett en jobb for våre detektiver, sier Klauseie.

Politiet har så langt avdekket kontakt med over 100 unge jenter via sosiale medier, men de vet så langt ikke om alle jentene har vært utsatt for straffbare forhold.

Samtlige jenter politiet så langt har identifisert er i alderen 10 til 14 år gamle. Jentene politiet kjenner identiteten til har de startet med å innhente forklaringer fra.

– Vi har ikke tallfestet antall jenter i siktelsen, men har siktet ham for overgrep mot flere yngre jenter. Så får vi se hvor mange jenter vi ender opp med til slutt, når saken er ferdig etterforsket, sier Klauseie til Østlendingen.

De fleste av jentene vil bli avhørt gjennom såkalte dommeravhør ved et av statens barnehus, ettersom de er under 16 år gamle.

Har erkjent trusler

Så langt i etterforskningen har politiet avdekket fornærmede jenter hjemmehørende i Hedmark, Hordaland, Follo, Sunnmøre, Agder, Vest-Finnmark og Nordre Buskerud politidistrikter.

– Foreløpig har vi identifisert rundt 25 jenter vi mener å vite hvem er. Vi er nå i en fase av etterforskningen hvor vi går igjennom databeslag, sier Klauseie.

Politiet regner med at det blir opprettet flere saker og at antallet fornærmede jenter vil øke.

Hedmark politidistrikt opplyser at mannen fra Elverum har vært samarbeidsvillig og at han har erkjent de sakene politiet har lagt fram for ham i avhør.

Mannen har i avhør forklart at han har opprettet fiktive profiler på flere sosiale medier for å komme i kontakt med unge jenter.

Han har også innrømmet å ha framsatt trusler mot noen av jentene han har kommet i kontakt med, opplyser politiet.

– Siktede har i avhør med politiet erkjent at han har drevet med noe han vet er straffbart. Han har erkjent å ha drevet med denne virksomheten i ganske stor skala og over noe tid, sier Klauseie.

Klarer ikke å la være

Politiet opplyser at mannens virksomhet startet i fjor høst og pågikk helt fram til han ble pågrepet i august.

– Politiet opplyser at mannen er domfelt for tilsvarende forhold tidligere. Har han forklart noe om hvorfor han har handlet som han har gjort?

– I avhør med politiet har han ikke hatt noen fullgod forklaring på hvorfor han gjør dette. Det høres ut som – når vi hører forklaringen hans – at han ikke klarer å la være, svarer Klauseie.

– Er mannen pedofil?

– I forbindelse med den forrige saken uttalte han at han ikke så på seg selv som pedofil.

– Mener politiet at han er det?

– I den forrige saken ble han vurdert av en rettspsykiatrisk sakkyndig. Den gangen mente vedkommende at han tilfredsstilte vilkårene for å være pedofil, svarer Klauseie.

LES OGSÅ: – Beklager det han har gjort 

Jentene er uskyldige

Politiet understreker at jentene mannen har kommet i kontakt med ikke har gjort noe galt.

Jentene har blitt lurt av mannen jentene trodde var en jevnaldrende jente, skriver politiet i pressemeldingen og legger stor vekt på å få fram at det er mannen som har misbrukt et tillitsforhold og på den måten lurt jentene til å utveksle svært intime bilder av seg selv.

Politiet jobber nå med å finne ut hvem alle jentene i saken er. I dette arbeidet samarbeider politiet i Hedmark med politiet i resten av landet. I tillegg jobber politiet med å undersøke henlagte saker og saker med ukjent gjerningsmann.

Hedmark politidistrikt oppfordrer jenter som via sosiale medier har blitt presset eller truet til å dele nakenbilder eller seksualiserte bilder av seg selv til å ta kontakt med politiet.

Politiet ble kontaktet av en far

Saken kom for dagen da Kripos i slutten av juli ble kontaktet av en far.

Datteren hans hadde hatt kontakt med det hun trodde var en annen ung jente og gjennom denne kontakten hadde hun følt seg truet og presset til å sende nakenbilder av seg selv.

Politiet gikk inn i saken og opprettet til slutt en straffesak som nå er oversendt Hedmark politidistrikt.

Politiet i Hedmark satte umiddelbart i gang etterforskning og pågrep altså mannen 4. august.

Etter at politiet begynte å gå igjennom de beslaglagte chatteloggene, kom politiet på spor av ytterligere to menn. Disse er hjemmehørende i henholdsvis Hedmark og Agder politidistrikter.

Politiet mener at de tre har hatt kontakt og mistenker at de har utvekslet bilder og videoer med hverandre.

Høyeste prioritet

Politiadvokat Henning Klauseie vil ikke gå ut med noe tall på hvor mange personer som jobber med denne saken i politiet nå, men opplyser at de har «tilstrekkelige resurser» på saken.

– Vi har folk som går igjennom avhør med siktede og vitner. De fornærmede vil bli avhørt gjennom dommeravhør. I tillegg har politiet folk som jobber med datakriminalitet på saken. Disse jobber nå med å gå igjennom det beslaglagte datamaterialet. Politiet har også egne kriminalteknikere som jobber med saken, sier Klauseie.

Han legger til at denne saken er den høyest prioriterte saken ved Elverum politistasjon.

– Det vil den være i lang tid framover, sier han.

LES OGSÅ: – Beklager det han har gjort

BAKGRUNN:

Artikkeltags