Sauetapet er lik null

FYSISK STENGT: Grinder og porter inn til området som er inngjerdet av strømgjerde på Grue-Finnskog, har vært låst når sauen er på beite. Siden portene ble låst har sauetapet nærmest vært lik null.

FYSISK STENGT: Grinder og porter inn til området som er inngjerdet av strømgjerde på Grue-Finnskog, har vært låst når sauen er på beite. Siden portene ble låst har sauetapet nærmest vært lik null. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Innfartsveiene i området er stengt og sauene beiter trygt bak rovdyrgjerdet på Grue-Finnskog. Er det riktig å stenge folk ute fra fri ferdsel i utmark?

DEL

Mens mye av sauen på beite utenfor rovdyrsona på vestsiden av Glomma er spredd for alle vinder, eller kan ha blitt tatt som følge av rovdyrangrep, beiter sauen innenfor rovdyrsona på Finnskogen tilsynelatende trygt innenfor rovviltgjerdet.

– De to siste årene har vi hatt tillatelse til å bruke låsbare grinder på alle innfartsveier til området. Det virker til å gi resultater. I fjor var kun ett lam borte uten at vi fant forklaring på dette. Så langt i år har vi ikke registrert forsøk fra rovdyr som har forsøkt å ta seg inn, sier leder i Finnskogen Beitelag BA, Lars Holen, som har ansvaret driften av det strømførende gjerdet.

Mistet 200 sau

Slik var det ikke for to år siden. Først ble det oppdaget en bjørn innenfor gjerdet. Den ble skutt 12. juni. To måneder senere ble bjørn nummer to skutt innenfor gjerdet. Resultatet av bjørnes tilstedeværelse innenfor gjerdet var at kun 100 av 300 sau som ble sluppet på beite kom levende ut igjen.

– Den gangen opplevde vi å finne porter som sto oppe. Jeg tror ikke det var det som førte til at bjørnene kom inn, men en ulv tok seg inn på denne måten. Bjørnene var antakelig inne allerede når sauen ble sluppet, men låste porter og grinder ser ut til å gi positive resultater, sier Holen.

Foran de siste to årene har en også vært svært nøye med å tråle området med bjørnehund for eventuelt å få rensket området før sauen slippes.

Holen synes det er beklagelig at veier inn til området stenges fysisk, men ved en tursti er det satt opp løsning slik at folk kan klatre over gjerdet. Det skal også komme flere tilsvarende løsninger.

Bygger opp besetning

Tidlig i sommer registrerte han ulvespor utenfor gjerdet. Siden den gang har det vært lite spor å se utenfor gjerdet på de ukentlige turene han tar rundt gjerdet.

– I tillegg er det sjekkpunkter langs hele gjerdet som daglig kontrolleres for å sjekke at strømmen ikke er kortsluttet, forteller han.

Fem saueeiere har 100–150 sau innenfor gjerdet nå. De har begynt å bygge opp besetningene sine igjen etter tapene for to år siden.

Om ei ukes til skal sauen sankes. Aller helst skal den være ute av området når småviltjakta begynner 10. september.

Debatt | Er det riktig å stenge folk ute fra fri ferdsel i utmark?

Artikkeltags