Kongsvinger Sport og Fritid i samarbeid med Kongsvinger Turistinformasjon er én av bare tre selgere i landet av den oppsiktsvekkende vesten.
– Dette beskytter mot ulver. Hele poenget er at vesten inneholder et fire kevlar-lag som det verken går an å bite eller hogge gjennom med øks. Ulven biter oftest ved korsryggen, halsen eller buken, forteller Robert Østby, daglig leder ved Kongsvinger Sport og Fritid.
Det som gjør drakten spesiell, er det sammensatte spikerbeltet med fem centimeter lange spiker som stikker ut til beskyttelse mot ulven.
– Ulven har et vanvittig sterkt bitt og metallpiggene sitter der for å unngå klemskader, forklarer han.
Også villsvin, bjørn og andre lumske skapninger skal ifølge Østby få problemer med å volde hunden skader med dette utstyret.
– Dette blir som en rustning, sier han.
Venter på historiene
Produktet er testet ut fem år i Sverige og godkjent av den svenske generalagenten. Ideen sprang ut fra et behov for å beskytte hunder mot villsvin i nabolandet.
Daglig leder Siw H. Solberg i Kongsvinger Turistinformasjon tror at det er et stort marked for denne beskyttelsen.
– Det er mange eksempler på hunder som er tatt av ulv i vårt distrikt. Jeg er spent på å høre historiene når hunder blir angrepet med denne beskyttelsen, sier hun.
– Bare i 2007 ble 30 hunder registrert tatt av Gräsmark-flokken, og 10 av disse gikk tapt på den norske siden av grensen. Nå skal de få mer problemer, tilføyer Robert Østby.
Rasler i kjerr
Foruten i Kongsvinger, er «rustningen» kun å oppdrive i Østfold og Rendalen her til lands. Siw H. Solberg opplyser at redningsutstyret kan fås i alle størrelser.
– Følger det med noen problemer for hunden selv, eierne eller andre dyr når hunden er iført denne rustningen?
– Nei, vi har hatt tre testhunder ute i tre måneder og det er ikke blitt rapportert om noen problemer. Spikrene hekter seg ikke fast, men det låter og rasler når hunden løper gjennom tette kjerr, sier Robert Østby.
– Mange funksjoner
I tillegg til den livreddende funksjonen, forteller Østby og Solberg at utstyret vil fungere som flytevest, at refleksfargen gjør at hunden blir sett langs veiene og at vesten beskytter mot kvister og pigger i skogterrenget.
– En ekstra kamuflasjevest fungerer godt for apporterende hunder under jakten, legger de til.
Det rapporteres også at en tilhørende hjelm er under utarbeidelse, men denne er ennå ikke kommet på markedet. Nå er Siw W. Solberg og Robert Østby spent på responsen i markedet.
– Tiden vil vise om vesten har noen reell effekt og om jegerne vil ta disse i bruk, sier de.