Gå til sidens hovedinnhold

Rumenere dømt for smugling

Artikkelen er over 7 år gammel

To rumenere er dømt til fengsel for å ha smuglet 105.000 sigaretter og 21,75 kilo tobakk.

Samlet avgiftsunndragelse beløp seg til 392.000 kroner. De to kjørte i hver sin bil over den ubetjente grenseovergangen på E16 ved Øiermoen da de ble stoppet på ettermiddagen 31. juli.

Sigarettene og tobakken lå i bilen til en 47-åring. Han tilsto umiddelbart smuglingen.

En 32-åring i en annen bil hevdet at han ikke kjente den andre personen og ikke hadde noe som helst med smuglingen å gjøre, men verken Tollvesenet, politiet eller Glåmdal tingrett trodde på hans forklaring.

Derimot er de overbevist om at 32-åringen kjørte følgebil for å sjekke at kysten var klar. Blant annet er det bevist at de to hadde telefonisk kontakt underveis.

Begge ble varetektsfengslet fram til saken deres kom opp i retten. Der ble mannen i følgebilen dømt til 45 dagers fengsel ut fra at han ble ansett som den mest aktive, mens han som fraktet smuglervarene slapp med 36 dager, blant annet ut fra at han tilsto straks.

I tillegg er begge fradømt retten til å kjøre førerkortpliktig motorvogn i Norge i to år. Smuglervarene ble inndratt.

Dessuten ga Glåmdal tingrett politiet medhold i at følgebilen, en Ford Escort, inndras – slik det er anledning til. Aktor, politiadvokat Iren Johnsen Dahl, hadde muntlig begjært inndraging også av den andre bilen, som etter opplysninger var registrert på en annen person enn sjåføren.

Tingretten tok ikke denne begjæringen til følge siden oppgitte eier etter rettens mening burde vært varslet tidligere, og fordi begjæringen om inndraging ikke var framsatt i straffepåstanden.

Kommentarer til denne saken