Søndag kveld fant Tollvesenet en bil de fant det verdt å stoppe langs E16 mot Kongsvinger. Tollvesenet måtte imidlertid snu bilen, og kom da langt etter den mistenkelige bilen.

– Vi ble da nødt til å slippe bilen, og ba om assistanse. En UP-patrulje fikk stoppet bilen på Vormsund, forteller Morten Nystuen, kontorsjef ved Tollvesenet i Kongsvinger.

Høyst sannsynlig har bilen kommet inn i Norge over grensen ved Øiermoen.

– Stort beslag

I bilen finner tollerne 312 kilo khat.

– Det er et veldig stort beslag av khat, og hvis jeg ikke husker feil, så er det, det fjerde største beslaget av khat så langt i år.

I bilen sitter det en person, en rumener på 25 år.

Bilen han kjører eies av en somalisk mann som bor i Sverige. Denne somalieren er tatt av Tollvesenet tidligere for en lik smugling av khat.

Smuglet også 139 kilo nylig

Når mannen ble pågrepet og fremstilt for fengsling finner politiadvokaten ut at 25-åringen for bare tre uker siden ble stoppet på Svinesund.

Da hadde han «kun» 139 kilo khat i bilen, og ble ikke fremstilt for fengsling. Dermed kunne han allerede tre uker etter at han ble stoppet, ta seg nok en smuglertur – denne gangen ved hjelp av hedmarksgrensen og Øiermoen.

Samlet dom

På søndag ble han imidlertid pågrepet og fengslet. Tirsdag fikk han sin dom.

– Han fikk fem måneder ubetinget fengsel, opplyser politiadvokat Jon Aga ved Romerike politidistrikt.

Dette er en samlestraff for søndagens hendelse, og for hendelsen for tre uker siden.

– Jeg ringte Østfold politidistrikt og fikk mannen til å gå med på en samlet tilståelsesdom for begge forholdene, sier Aga.

Mannen vil forbli fengslet til han går rett over på soning.

Store khat-beslag

Antall narkotikabeslag i vårt distriktet har gått kraftig opp det siste halvåret. Tidligere i sommer tok Tollvesenet to somaliske menn i en kassebil – også de kom over ved Øiermoen.

Svenske tollere hadde da forsøkt å stoppe bilen allerede på den svenske siden. I bilen hadde mennene 321 kilo khat pakket i bananesker. Det var årets tredje største khat-beslag på landsbasis.