Stadig færre bjørner i Norge

Tilbakegangen i antall registrerte brun-bjørner fortsetter. Antallet bjørner har dalt fra 166 i 2010 til 125 i fjor.

Tilbakegangen i antall registrerte brun-bjørner fortsetter. Antallet bjørner har dalt fra 166 i 2010 til 125 i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

125 brunbjørner ble registrert i Norge i 2016, viser nye tall fra Rovdata. Det er det laveste antallet bjørner siden en omfattende overvåking startet i 2009.

DEL

Det rekordlave antallet kan skyldes en reell nedgang i bestanden, lavere innsamlingsinnsats eller mindre bjørneaktivitet i områdene hvor prøvene har blitt tatt, opplyser Rovdata.

Antall brunbjørner i Norge måles først og fremst ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår. Det tas også vevsprøver fra døde dyr. Det ble registrert flest bjørner i Hedmark, Finnmark og Nord-Trøndelag.

De fleste bjørnene lever nær riksgrensene mot øst, og tilbringer trolig deler av året i våre naboland.

– Dette betyr at det kan være relativt stor lokal variasjon i antall individer som registreres mellom år. Den norske bjørnebestanden, fremfor alt i grenseområdene mot Sverige, påvirkes blant annet av hva som skjer med forvaltningen på den andre siden av grensen, sier leder i Rovdata, Jonas Kindberg.

Stortinget har som mål at det skal fødes 13 kull med bjørneunger i året i Norge. Funn fra Rovdata viser at det fødes seks kull bjørneunger årlig.

I fjor var det åttende året på rad med en nasjonal innsamling av prøver. Nedgangen er liten fra året før. Da ble det registrert 128 bjørner.

Artikkeltags