Pølse-comeback

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Ekås grill- og wienerpølser gjenoppstår etter nærmere ti års pause.

DEL

Ekås stengte produksjonen på Rasta i år 2000, og de lokal-legendariske pølsene har vært ute av markedet i åtte år. På fredag kan distriktets borgere igjen gå på butikken og kjøpe Ekås-pølser.

– Ekås-pølsene ble jo et begrep, og mange har spurt meg om de kommer tilbake. Nå gjør de det, og vi skal sørge for at de blir et enda bedre begrep, sier Sverre Ekås.

Suksessoppskrift

Denne gangen har Sverre med seg sønnen Per Ekås på laget, og målsettingen er klar.

– Her er det kvalitet foran kvantitet. Målet er å være best på smak og kvalitet, til den beste prisen, forteller Per.

Oppskriften er den samme som pølsene som en gang scoret best i test i VG, uten at de vil gå inn på detaljer.

– Vi har gjennom lang tid fått til noe som er bra, og bruker kun norsk råstoff. Så har vi funnet en perfekt muskat. Resten er en statshemmelighet, ler Sverre.

I første omgang blir pølsene nå å oppdrive hos forhandlere i Sørfylket.

Satser lokalt

Ekås startet produksjonen for første gang i 1971 på Holt. I 1981 flyttet selskapet til Rasta, hvor de ble værende i 19 år. I oppstarten skal produksjonen denne gangen foregå på Eidsvoll, men planer om lokal fabrikk foreligger.

– Det er foreløpig snakk om leieproduksjon på ledig kapasitet. Men vi har en visjon. Selskapet skal ha en betydelig lokal forankring, og blant annet har vi kjøpt en tomt i Sør-Odal og tegnet fabrikkbygget. Vi må ha ting her i distriktet, sier Sverre.

Tidlig krøkes

Samarbeidet mellom far og sønn Ekås er, ifølge Sverre, helt essensielt for at produktet gjenoppstår.

– Per har gått foran og dratt kjerra. Jeg har hatt nok med å henge på, sier han.

Per Ekås gleder seg kanskje ekstra til at pølsene nok en gang blir å finne i butikken.

– Jeg har jo nesten vokst opp på fabrikken på Rasta og hadde sommerjobb der i alle år. Derfor er det ekstra gøy å være med å utvikle dette produktet, forteller yngstemann.

Kongelig

Ekås var i sin tid blant landets ti største kjøttforhandlere, og til og med kong Harald har smakt på det lokale produktet.

– En gang fikk jeg telefon fra stabssjefen på slottet, med forespørsel om å levere noen varer. Jeg sendte en sjåfør til Oslo, og spurte hvor varene skulle leveres. Vi fikk beskjed om Drammensveien 1. Porten åpnet seg på ordre for Ekås-bilen, så noe har vi da vært med på, forteller Sverre Ekås med et smil.

Han opplyser at det muligens blir enda et produkt i hyllene nærmere jul.

– Vi har børstet støv av de gode, gamle oppskriftene og håper å få til julepølsa allerede i år. Den ser ut til å bli knallgod, avslutter de.

Artikkeltags