Gå til sidens hovedinnhold

Politimann fikk sparken etter uttalelser

Artikkelen er over 8 år gammel

Stein-Robin Bergh er avskjediget fra sin stilling som politibetjent i Eidskog etter uttalelser på Facebook som Frp-politiker.

– Jeg er avskjediget etter et møte i ansettelsesrådet. Uten å ha fått verken muntlig eller skriftlig advarsel. Nå har jeg levert min klage til det sentrale ansettelsesrådet, og har tillit til at de vil gi meg en rettferdig behandling, sier Stein-Robin Bergh.

Det koker rundt politibetjenten i Eidskog nå. I går kveld fortalte han om avskjedigelsen på sin Facebookside, og opplever nå en storm av støtteerklæringer på sin profil.

– Har vært etter meg

– Dette varmer og gir meg styrke til å stå på for saken min. For jeg kan ikke forestille meg at vi lever i et så totalitær stat at politimesteren kan få gjennomslag for å avskjedige meg på grunn av mine ytringer. Som politimann har jeg også lov å ha meninger. De har jeg fremmet på min private facebookprofil. Politimesteren har hengt seg opp i at jeg har politigenser på meg da mitt profilbilde er tatt, og at det er dette bildet som ligger på min profil da jeg ved to anledninger kommer med uttalelser som ikke faller i god jord hos politimesteren. Jeg har forklart at bildet ble tatt da jeg var nyklippet og var fornøyd med sveisen, og at det er tilfeldigheter som ligger til grunn for at jeg akkurat da hadde genseren som tilhører uniformen på meg, sier Bergh.

Han hevder at politimester Bakke har vært ute etter ham siden 2006.

– Det har jeg fra flere anledninger. Nå har han satt folk til å granske kontoen min og bruke alt mulig for det det er verdt. Dagen før jeg gikk i ferie fikk jeg et varsel som jeg ble bedt om å svare på. Naturlig nok har dette ligget over meg i hele ferien min. Klokka ti om morgenen første arbeidsdag etter ferien møtte jeg i ansettelsesrådet, og 20. august fikk jeg beskjed fra min sjef Bjørn Berntsen om at jeg var avskjediget med øyeblikkelig virkning, sier Bergh.

Bergh har vært ute i mediene med saker som har skapt debatt før. Som da han i et leserbrev kritiserte politiledelsen for omorganiseringen av politietaten, etter at han reagerte på at Eidskog lensmannskontor ikke fikk penger til å kjøpe nye vinterdekk.

En annen sak verserte i VG i 2008, da han framstilles som en politimann som handler i "Frp-ånd"; liberal til våpen, for høyere fart og utvisning av utlendinger. Dette er utdrag fra et brev som ble sendt Frp sentralt etter en bitter strid i Eidskog Frp.

To episoder

På Facebook forteller Bergh om de to episodene som politimesteren har brukt som årsak til reaksjonen.

Ved en anledning forteller han at han svarte på en konkret henvendelse fra en som spurte om strafferammen for å slå ned noen

– Jeg mener at jeg svarte med faktaopplysninger og oppfordret ham til å avstå fra voldsbruk, sier Bergh.

Ved en annen anledning uttalte han seg om Jens Stoltenberg, og ble så provosert av hans skremselspropaganda, at han kalte ham et «krapyl».

Dette skrev Bergh på facebook:

«Krapylet har styrt i ÅTTE år uten å få til annet enn forfall av landet! Dette merker folk på kroppen, og vil ikke ha mer av denne handlingslammelsen! Det siste kortet denne sosialistspiren har i ermet er å kjøre fram LØGNER om FrPs politikk...»

– Det samme som pøbel

– Krapyl er det samme som pøbel, og det mener jeg at jeg kan si som kommunepolitiker, selv om jeg jobber i politiet, sier Bergh.

Den avskjedigede politibetjenten sier at han vil slåss for jobben sin og at hans venner på Facebook har varslet at de vil starte en innsamling for at han skal få råd til å betale advokaten.

– Er det ingen ting du ser at du burde endre?

– Jeg ser at jeg må moderere måten jeg uttaler meg på. Være mer saklig. Men jeg hevder min rett til å si det jeg mener og stå opp for rettferdighet. Så har jeg så stor tillit til systemet skal fungere at jeg tror på at jeg vil få tilbake jobben min.

Politimesteren bekrefter avskjedigelsen

– Det er politimannens adferd på sosiale medier som har ført til at han nå er avskjediget.

Politimester Tormod Bakke bekrefter at det er opprettet en personalsak mot Stein-Robin Bergh, og at han fikk avskjed etter behandling i ansettelsesrådet 22. august.

– Årsaken til avskjedigelsen er i hovedsak hans bruk av Facebook mens han innehar en rolle som tjenestemann. Vi har klare retningslinjer for dette, sier politimesteren.

– Har denne avskjedigelsen noe å gjøre med tidligere hendelser som Bergh har vært innblandet i ?

– Nei, jeg vil ikke koble opp noe som har skjedd tidligere. Dette dreier seg om atferd på sosiale medier, og om relativt ferske tilfeller av hvordan Bergh har uttrykt seg på Facebook.

– Som for eksempel å kritisere Jens Stoltenberg og kalle ham et krapyl?

– Vi har ingen forbud mot å komme med kritikk og ytre sine meninger. Men det er noe med formen. I våre retningslinjer ligger det klart at vi skal møte alle med respekt. Også foresatte skal behandles med respekt. Da forventer jeg en form som er innenfor anstendighetens grense.

– Bergh sier at han ikke har fått noen advarsler i forkant av avskjedigelsen?

– På en måte stemmer det. I dette tilfellet er han avskjediget etter en bestemmelse som ikke forutsetter advarsel. Dette er ifølge regelverket om hvordan man uttrykker seg på elektroniske medier.

Kommentarer til denne saken