Gå til sidens hovedinnhold

Pilleavhengighet opp i Stortinget

Artikkelen er over 7 år gammel

Karin Andersen (SV) tar opp pilleavhengighet i Stortinget tirsdag 17. desember.

Dette gjøres i form av en interpellasjon til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Slik lyder interpellasjonen i sin helhet:

«Medisiner er et stort gode når man er syk eller har smerter. Men feilbruk kan gi alvorlige bivirkninger og sykdommer, også med lave doser som skrives ut av leger. Flere hundre tusen mennesker får hvert år såkalte B-preparater av legen til hjelp mot akutte ryggplager, søvnproblemer, angst, sorg og uro o.l. De såkalte B-preparatene er ment til kortvarig bruk, men skrives ofte ut i for lang tid. Bivirkninger og medikamentavhengighet kan gi ny psykisk eller fysisk sykdom som igjen kan bli medisinert. Mange blir syke av for mye medisin. Det må hindres. Medikamentavhengige faller ofte mellom tiltak for rusmiddelavhengige og psykisk helsevern. Kunnskap, behandlingstilbud og rutiner for å forebygge er ikke gode nok. Kunnskap i legeutdannelsen, særlige behandlingstilbud, rett og plikt for apotekene til å melde uforsvarlig utskriving, er aktuelle tiltak. Vil statsråden ta initiativ til dette?»

SV-politikeren har også tidligere har også tidligere forsøkt å sette dette temaet på dagsorden.

– Dette handler ikke om rus, men avhengighet av medisiner og er et stort helseproblem. Derfor ønsker jeg å reise en større debatt i Stortinget enn å ta det opp i spørretimen, begrunner Andersen sin interpellasjon.

Hun viser også til en svensk undersøkelse ved universitetet i Karlstad fra så langt tilbake som i 1995, og som dreide seg om hvorfor så mange forble sosialklienter til tross for stor innsats for å hjelpe dem tilbake i arbeid.

– Godt over halvparten var brukere av vanedannende medikamenter over lang tid. Dette hadde bivirkninger som tiltaksløshet, angst, depresjoner og utmattelse, og de klarte ikke jobbe. Det er liten grunn til å tro at dette er annerledes i Norge. Nå er det på tide å undersøke om dette er årsaken til at mange også her til lands sliter med å komme i jobb. Og når kvinner er mer syke enn menn og vi samtidig vet at flere kvinner enn menn bruker slike piller lenge, er det grunn til å rope varsku, mener Karin.

Kommentarer til denne saken