Peistorpet over grensen

BLANDER: Jan Peistorpet skiller ikke islamkritikk og muslimhets.

BLANDER: Jan Peistorpet skiller ikke islamkritikk og muslimhets.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Leder For dem som innehar politiske verv hviler et ansvar for å delta i den politiske debatten med anstendighet og med respekt for ulike folkegrupper.

Jan Peistorpet i Åsnes Frp gikk langt over streken da han skrev på sosiale medier at han vil ha et «muslimfritt Hedmark», og at han «grøsser» når han ser muslimer.

Å snakke om at man vil utelukke grupper fra å kunne bo i Hedmark på grunn av deres religiøse tro, er det samme som å gå inn for apartheid. Saken var pinlig for regjeringspartiet Frp.

Derfor var det realt nok av Peistorpet å melde seg ut av partiet i går, det sparer Frp for en belastning.

Det som gjør at Peistorpet bommer så grovt, er at han ikke skiller en legitim rett til å kritisere islam og måter islam praktiseres på, fra å spre synspunkter som ekskluderer og rammer mennesker som gruppe.

Det er grunn til å være kritisk til samfunnsforhold i land der islam står sterkt, for eksempel knyttet til ytringsfrihet, likestilling og demokrati. Og radikalisering av muslimer er et et alvorlig samfunnsproblem også i Norge.

Men hvis man vil bekjempe radikalisering, bør man spille på lag med moderate muslimer, og ikke støte disse fra seg ved å forfekte holdninger som Peistorpet gjør.

Dette har Frp måttet lære seg ved å sitte i regjering, og spesielt ved å inneha statsråden i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Det koster for Frp å ha denne statsrådsposten, for det betyr at en Frp-statsråd blant annet må be kommunene om å bosette flere flyktninger, som er stikk i strid med det Jan Peistorpet og endel andre Frp-tillitsvalgte ønsker.

Derfor er Frp, som vi har skrevet før, avhengig av å ha «løse kanoner på dekk», slik at både de ansvarlige og «cowboyene» i partiet har sine talsmenn. Men det fins også i Frp grenser for hvor løse disse kanonene kan være.

Å snakke om at man vil utelukke grupper fra å kunne bo i Hedmark på grunn av deres religiøse tro, er det samme som å gå inn for apartheid.

Artikkeltags