Over 100 meter langt jordskred – politiet har søkt i området

SKREDET FRA LUFTA: Store mengder jordmasser har sklidd ut ned mot jernbanen og Glomma.

SKREDET FRA LUFTA: Store mengder jordmasser har sklidd ut ned mot jernbanen og Glomma. Foto:

Politiet har ingen indikasjoner på at noen er tatt av skredet.

DEL

(Romerikes Blad) Politiet skriver på Twitter at det har gått et jordras fra Stasjonsbakken og ned mot Glomma/Jernbanen ved Auli stasjon i Nes.

Ifølge politiet er jordskredet cirka 130 meter langt og 20 meter bredt. Politiet har ingen indikasjoner på at det er personer som er tatt av skredet. Det er ikke iverksatt evakuering på stedet.

– Vi fikk melding via Nes kommune klokka 09.17 om at jordraset hadde gått. De igjen hadde blitt varslet av Bane NOR, i og med at jordraset kan ses fra jernbanen, opplyser operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt til rb.no.

Operasjonslederen forteller at politihelikopteret har skannet området fra lufta.

– Slik vi ser det er det ingen dramatikk rundt selve raset. Vi har ingen indikasjoner på at det er noen som er tatt av raset. VI kan heller ikke se at det ligger anleggsmaskiner i raset, sier Samuelsen.

Operasjonslederen forteller at politiet og nødetatene er i ferd med å avslutte på stedet.

– Kommunen og entreprenøren vil ta over området.

Kommunikasjonsrådgiver Bård Bjerkaker i Bane Nor opplyser til Romerikes Blad at skredet ikke har noen konsekvenser for trafikken på Kongsvingerbanen. Banen har uansett vært stengt for trafikk mellom klokka 08.30 til 14.00 på grunn av planlagte arbeider på banen.

– I forbindelse med utbygging

Kommunalsjef for samfunn og miljø i Nes kommune, Elisabet Frøyland, bekrefter at de fikk beskjed om skredet av Bane NOR. De tok deretter kjapt kontakt med politi, utbygger på stedet og NVE. Representanter fra kommunen har også vært ute med egne folk ved skredet.

– Det har gått et skred i fyllingsmasser i forbindelse med et utbyggingsområde. De som står bak utbyggingen er på saken for å sikre området og gjøre nødvendig tiltak. Det har blitt opprettet kontakt mellom de sentrale aktørene og mitt inntrykk er at utbygger har kontroll på situasjonen, sier Frøyland.

Hun sier at det ligger noen bygg litt unna skredet, men at det ikke skal være noen fare for disse boligene.

– De ligger på fast grunn, fastslår Frøyland.

Skal bygge 100 boliger

Eide Entreprenør skal bygge nærmere 100 boliger i området, og AF Gruppen har fått oppdraget med å opparbeide vei, vann og kloakk.

– Jeg synes det er voldsomt å kalle det et jordras, men det har glidd ut noen løsmasser der. Opparbeidelse av infrastruktur startet like før nyttår, sier innehaver Ola Eide i Eide Entreprenør.

– Hva skjer videre nå?

– Geotekniker skal se på området senere i dag. Jeg kan ikke selv si på sparket hva vi skal gjøre nå. Anleggsarbeid er alltid en prosess.

Anleggsleder: – Kan fortsette om to-tre dager

AF Gruppen opparbeider infrastrukturen i forbindelse med boligområdet som skal etableres nær Auli stasjon, der raset gikk fredag formiddag.

– Noe av toppmassen var gjennombløt. Det har ført til at den har glidd fra toppen og helt ned til jernbanen, sier anleggsleder Aage Jødahl i AF Gruppen til RB.

De har hatt folk som har sett på området i dag, og deres observasjon har gjort Jødahl beroliget.

– Det er ikke snakk om et jordras, det ville ha vært mer dramatisk. Det ble også gjort en ordentlig geoteknisk undersøkelse der før vi satte i gang i månedsskiftet november/desember.

– Hva skjer nå?

– Vi må rydde opp før vi kan fortsette. Vi må også gjøre noen tiltak, men kan nok fortsette arbeidene om to-tre dager.

– Hvilke tiltak er det snakk om?

– Vi må fjerne det som har glidd ut, kjøre på stein og lage noen støttefyllinger, sier anleggslederen.

En geotekniker fra Bane NOR skal se på området fredag ettermiddag, og AF Gruppen vil også sende en egen geotekniker dit før de fortsetter arbeidene.

Artikkeltags