Oljemaleriet som viser Henrik Wergeland til hest mens han strør blomster og frø etter seg og fyller hele bakveggen i ett av klasserommene på Stein skolemuseum.

Spenningen var til å ta og føle på da konservatorer og medhjelpere tok bildet ned torsdag.  Maleriet var fastmontert til veggen med lister.

Reidar Aulies skildring av en ridende Henrik Wergeland måler hele 2,5 ganger 6 meter. Seks-sju personer måtte til for å bringe det trygt ned fra veggen.

Maleriet i storformat kom trygt ned og er klart for restaurering.

I god stand

Malerikonservatorene Anne Milnes og Kathrine Scharffenberg har oppdraget med å sette bildet i stand.

– Vi ser at det har en del småskader, som rifter og hull. Restaureringen kan ikke gjøres uten at bildet er tatt ned. Det har også vært løst i oppspenningen. Bildet skal få ny bilderamme med kiler, slik at vi får spent dette opp, forklarer sier Anne Milnes.

Hun betegner bildet som i god stand og ser ingen fare for at bildet ikke skal stå ferdig restaurert til sesongstarten for skolemuseet på forsommeren neste år.

– Det er godt malt. Det aller, aller meste av bildet er i veldig god stand. En rens vil få fram fargene, sier Milnes.

– Det er kanskje lett å tenke at vi ikke har noe stort og bra rett i nærheten av oss, men det har Stein. Dette maleriet er stort både i størrelse og kunstnerisk. De som ikke kjenner museet bær virkelig ta seg en tur, sier Milnes, som også ved tidligere anledninger har utført restaureringsoppdrag på kunstverkene i skolemuseet.

 

Spleiselag

Maleri «I nat red’n Henrik forbi» har hengt i klasserommet siden 1937. Det skal opp igjen samme sted.

Mange vil si at Reidar Aulies «Wergeland-bilde» er hovedverket i den gjennomdekorerte skolebygningen, også kjent som «Eventyrskolen»., der en rekke kjente norske kunstnere har dekorert rommene. Bildet er bygget på Ingeborg Refling Hagens dikt om Henrik Wergeland.

Nå kan maleriet restaureres takket være spleiselag med bidrag fra Sparebankstiftelsen, Nes kommune, Raumnes Historielag og Stein Skoles venner.