– Neppe flertall for asylmottak

Knut Hageberg.

Knut Hageberg.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

– Hvis kommunestyret får full informasjon om ulempene med et asylmottak, er jeg sikker på at det ikke blir noe av.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det sier Knut Hageberg (Frp), som mener ordfører Asgeir Østli tegner et for positivt bilde av det å få et statlig asylmottak for 20-30 barn til Austvatn.

Hageberg kjenner til planene, gjennom en drøftingssak i formannskapet. Der mener Hageberg at ordfører Østli tegnet et «rosenrødt» bilde av hva et mottak innebærer.

Tøft for Eidsvoll

– At bygda får 60-70 arbeidsplasser har lite å si hvis de som arbeider på mottaket bor og skatter i andre kommuner. Eneste sikre inntekten er at de som eier Sandvik får leieinntekter fra en sikker og god betaler, sier Hageberg.

Eidsvoll fikk før jul et nytt mottak for mindreårige asylsøkere, ved Dønnum mellom Bøn og Sundet. Det nye mottaket i Eidsvoll er dimensjonert for 30 barn, men ble straks overfylt.

– Det kom mange barn fort, raskere enn både myndighetene og Eidsvoll-skolen var forberedt på. At dette er en ressurskrevende elevgruppe har vi fått erfare. Det har vært mye uro, sa ordfører Terje Teslo (SP) til Eidsvoll Ullensaker Blad for to uker siden.

Hærverk og slåssing

– Fra partikolleger i Eidsvoll har jeg fått høre om hærverk, slåssing og utløste brannalarmer, sier Hageberg.

Han er også skeptisk til om Nord-Odal klarer å gi 30 unge asylsøkere et godt skoletilbud, og om tilskuddene fra staten dekker inn det Nord-Odal får i økte utgifter. Også Eidsvoll-ordfører Teslo har ifølge Eidsvoll Ullensaker Blad satt spørsmålstegn ved om myndighetene har stilt tilstrekkelige ressurser til disposisjon.

Knut Hageberg frykter at planene om et asylmottak på Sandvik er lenger framme enn det er gitt inntrykk av.

– Alt på bordet

– Blant Sandvik-eierne er det to tidligere Ap-ordførere som har nåværende Ap-ordførers støtte. Og Einar Olav Skogholt har som tidligere stortingsrepresentant gode kontakter i departementet, mener Hageberg.

Nå forventer han at alle plusser og minuser ved et asylmottak kommer på bordet.

– Når Nord-Odals politikere får høre om alle ulempene er jeg sikker på at de sier nei til mottak på Sandvik. Det stedet bør helt klart brukes til turistnæring!

Artikkeltags