Nedbørsrekord for vinteren

MEST REGN: Dette bildet av Per Fløtten ble tatt 1. januar i år. Siden da har snøen rundt huset kommet og gått. Fløttens ferske vinternedbørsrekord er våt.

MEST REGN: Dette bildet av Per Fløtten ble tatt 1. januar i år. Siden da har snøen rundt huset kommet og gått. Fløttens ferske vinternedbørsrekord er våt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I Nord-Odal er det aldri målt så mye nedbør i perioden desember–februar.

DEL

Værobservatør Per Fløtten har en fersk rekord å by på:

– Fra 1. desember til 28. februar har det kommet i alt 278 millimeter nedbør. Det er ny rekord, og mer enn dobbelt så mye som normalt, sier Fløtten og legger til at nedbørsmålinger er utført i Nord-Odal siden sommeren 1895.

Som tre meter snø

Takket være milde temperaturer har verken Per Fløtten eller andre snødd inne. 278 millimeter nedbør er enorme mengder – dersom det hadde kommet ned som snø

En tommelfingerregel sier at 1 millimeter regn tilsvarer 10 millimeter lett nysnø. Vinterens nedbør hos Fløtten tilvarer dermed 2,8 meter nysnø.

Slike snødybder ville det ikke blitt, selv om alt hadde kommet som snø. Snøen ville blitt klemt sammen. Dessuten er store nedbørsmengder mer vanlig i mildt vintervær enn i stabile kuldeperioder.

Snøen borte to ganger

På Sand har nedbøren kommet som både regn og snø. Fløtten målte en snødybde på 20 centimeter den 10. desember. Så ble alt borte, nedbøren kom som regn helt fram til 11. januar. Da begynte det å snø igjen, og snødybden økte til den var på topp 2. februar, med 39 centimeter. Så overtok regnværet for snøværet igjen, det er ikke lenger noen snødybde å måle.

Februar er blant månedene der det er aller størst variasjon i middeltemperatur. Normalen er -7 grader, i år ble det målt et snitt på +0,3 grader. Rekordene for februar er +2.0 grader (1990) og -19,8 grader (1947).