Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter

2019 viste seg å bli et rekordår for kongler, og det er samlet inn frø til mange år fremover. Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX

2019 viste seg å bli et rekordår for kongler, og det er samlet inn frø til mange år fremover. Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I høst er det sanket inn om lag 120 tonn kongler, etter det som omtales som det beste kongleåret i nyere tid. Det kan gi mer enn 500 millioner nye skogplanter

DEL

(Romerikes Blad) – En uvanlig varm og tørr sommer i 2018 gjør at 2019 er det beste kongleåret i nyere tid. Grantrærne reagerte på den varme og tørre sommeren i fjor med å danne ekstra mye knopper med kongleanlegg, sier seniorrådgiver Øystein Meland Edvardsen i Skogfrøverket til Nationen.

Det ble derfor iverksatt en omfattende høsting av kongler, som vil sikre nok frø til skogplanteproduksjonen i lang tid framover.

Edvardsen sier at Skogfrøverket i år forventer å få inn rundt 6.600 sekker med grankongler, noe som kan gi opp mot 3.720 kilo frø.

Det aller meste av årets kongler, 97 prosent, hentes i Skogfrøverkets frøplantasjer. I tillegg sankes det også litt på Vestlandet i utvalgte kvalitetsbestand og i midlere til høyere høydelag på Østlandet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken