– Ærede Eidskoginger. Dette er en etterlengtet begivenhet for mange av oss. Endelig har vi fått bysten av Per Løken på plass.

Kommunalsjef Maj-Britt Verhaug kunne ønske nærmere 500 frammøtte, fra begge sider av grensen, velkommen til avdukningen av bysten av Per Oddvar Løken, kanskje bedre kjent som «Margarinkongen» på Magnor.

Møteplass

– Å skape møteplasser er viktig, en plass der både gjester og innbyggere kan møtes. Og i dag har vi fått en slik plass, Løken plass på Magnor. Men den er ikke helt ferdig ennå. Til våren vil det bli satt ut benker og en informasjonstavle vil også komme på plass.

– Samtidig vil jeg benytte anledningen til å takke alle som har vært med på å få bysten på plass. Borgergaven alene var på nærmere 100.000 kroner i tillegg til offentlige midler og sponsorer. Tusen takk, alle sammen, sa Maj-Britt Verhaug før hun kalte opp hedersgjesten til å foreta avdukningen.

– Ligner på Per

Sammen med to av barnebarna avduket Randi Løken bysten av sin mann.

– Jeg er veldig fornøyd, dette er en stor dag. Og jeg er veldig overrasket over at så mange har møtt opp, sier Randi Løken og ser opp på bysten.

– Den er ganske så lik Per ja, og han står jo så flott plassert. Nå kan jeg sitte hjemme i stua og se bort på han, smiler Randi Løken.

Satte Magnor på kartet

– Det er vanskelig å fatte seg i korthet når det gjelder Per, og Magnor hadde ikke vært det samme uten han. Per Løken satte Magnor på kartet. Han hadde et valgspråk som han fulgte hele tiden; Se framover — ikke tilbake, sa Magne Kustås i sin tale.

– Jeg husker en gang jeg var innom Per i butikken, da jeg skulle dra igjen sa Per at han en gang håpet å bli en magnoring med stor M. Det har han blitt her i dag, sa Kustås, før et opptak fra en gammel lydavis av Per Løken ble avspilt.

Et opptak der han forteller om den gang han og «Skrot-Kalle» gikk sammen og reddet glassverket.

Talegaver

Per Løkens mangeårige venn og forretningspartner Karl Adolfsson, eller «Skrot-Kalle», hadde også tatt seg en tur over grensen for å få med seg begivenheten.

– Han fortjener absolutt plassen. Per var Magnor, sier Karl med ettertrykk.

– Han sto på hele tiden, det var aldri nei å få fra han. Du vet, han hadde talegavene, og jeg hadde det i hendene, smiler «Skrot-Kalle».

En å se opp til

– Dette er en stor dag for oss alle. Per var en gründer og ikke minst innovativ. Vi trenger flere slike som Per Løken, sa ordfører Knut Gustav Woie i sin tale.

– Men jeg tror ikke Per ville blitt ordfører, det hadde han rett og slett ikke tid til. Han ville ha action, sa Woie til allmenn munterhet, og la til:

– Hvorfor han står på en såpass høy sokkel? Det er for at vi skal se opp til han.