Gå til sidens hovedinnhold

Én «forsvarssjef» i Kongsvinger

Artikkelen er over 10 år gammel

Fra nyttår overtar sjefen ved Forsvarets Veteransenter på Bæreia kommandantfunksjonen på Kongsvinger festning. Stillingen som heltids kommandant, blir nedlagt. HVA MENER DU?

– Jeg syntes vi burde få løst kommandantsaken, og derfor sa jeg meg villig til å ta over funksjonen, sier Bæreia-sjefen, oberstløytnant John Petter Backe.

En epoke er over

Dermed er en 328 år lang epoke ved Kongsvinger Festning over i og med at kommandantfunksjonen flyttes vekk fra festningsvollene. Med den beslutningen er også en betent strid innad i Forsvaret brakt til en ende. Spørsmålet om kommandantens framtid var heftig diskutert tidligere i år, og forslaget om å redusere kommandantstillingen til en deltidsstilling og legge den inn under Bæreia-sjefen var også da framme. Forsvarssjef Harald Sunde satte imidlertid foten ned for innsparingsforslaget.

Men nå har Forsvaret gjort retrett, og vedtaket fra Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon (FAKT) betyr at kommandantfunksjonen på Festningen legges inn under ansvarsområdet til John Petter Bachke.

Guiding og flagg

– Jeg har ikke fått alle brikkene på plass med hensyn til hvordan vi skal løse oppgavene på Festningen. Men etter nyttår skal vi sette oss ned og se på detaljene. Det er guiding, museumsdrift og flaggheisingen som blir de viktigste oppgavene, sier oberstløytnant John Petter Bachke.

Han vil se hvordan han kan videreutvikle samarbeidet med Nasjonale festningsverk og Festningens venner for å gi et best mulig tilbud på festningen.

– Muligheter for nytt

Bachke har også tanker om å få til nyskapninger i festningstilbudet.

– Jeg ser helt klart at det ligger muligheter for å skape noe nytt, men vi må snakke litt mer sammen før vi vet hva som er praktisk mulig å få til, sier han.

Én «forsvarssjef»

Løsningen med å fjerne en 100 prosent kommandantstilling og legge oppgavene til en annen forsvarsleder er også valgt ved vet par andre festningsverk i Norge.

Og med John Petter Bachke som festningskommandant blir det også én forsvarssjef i Kongsvinger-distriktet. I tillegg til stillingen som sjef ved Bæreia er han også lokal koordineringsmyndighet for Kongsvingerområdet.

– Jeg tror det er praktisk for alle som skal forholde seg til oss, sier Bachke.

HVA MENER DU? TA DEBATTEN!