Minst 37 ble skadet

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

To - en av dem en seks år gammel gutt - skal være alvorlig skadet etter togavsporingen på Skotterud fredag ettermiddag.

DEL

Lensmann i Eidskog, Mads Kirkeberg, bekreftet umiddelbart etter ulykken var et faktum at situasjonen på skadestedet var uoversiktelig og kaotisk.

- Dette er en alvorlig situasjon som vi nå prøver å få full oversikt over, sa Kirkeberg til glomdalen.no.

- Vi kan fastslå at det var et fullpakket tog med passasjerer. Det viktigste for oss nå blir å kanalisere slik at vi får fraktet personer opp til rådhuset på Skotterud.

- Kan du bekrefte om det er personer som er kommet til skade i avsporingen?

- Vi har ikke full oversikt over omfanget, men jeg kan bekrefte at det er dreier seg om både alvorlige og mindre skader, sa Kirkeberg.

Ulykken skjedde ved 17.45-tiden.

Glåmdalens journalist Petter Geisner så dramaet på nært hold fredag kveld.

- Toget inneholder i alt fem vogner, og det er vogn nummer en og to som har sporet av. Den første vogna ligger nesten på taket ned i skråningen, mens den andre vogna står på skrå - men står fortsatt på hjulene.

- Toget står nå like etter planovergangen ved Skotterud stasjon i retning Stockholm, og hele stedet er tydelig preget av avsporingen. Det er utrolig mange personer i området - trolig dreier det seg om både skuelystne og passasjerer som var med i toget, sa Geisner til glomdalen.no

Åpnet butikken

Ved 19.30-tiden var situasjonen mer oversiktlig.

- De skadde er nå fraktet bort. Etter det jeg har fått opplyst av politiet var det én passasjer som ikke klarte å ta seg ut av toget, mens de andre skadde klarte å gå ut uten eller med mindre hjelp.

- Butikken i Bonnerud-bygget i nærheten av stasjonen ble åpnet for at flere passasjerer kunne få komme seg innendørs. Mørket gjør at kulda kom krypende ganske raskt. Det er også mange passasjerer som nå er blitt fraktet opp i rådhuset i Skotterud sentrum, sa Geisner.

Et vitne forteller til glomdalen.no at hele planområdet ble rasert etter avsporingen.

- Jeg var på vei hjem fra jobb på rv 2 da jeg så en veldig stor støvsky ved planovergangen. Da jeg kom nærmere så jeg at hele området var rasert. Asfalten er revet opp, og strømledninger ligger på bakken.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge sendte et Sea King-helikopter, og to helikoptre fra luftambulansen var raskt på plass.

Det var tog 55 som sporet av skal ha vært på vei fra Oslo S til Stockholm.

Det forlot Oslo klokka 15.49, og var ventet i Stockholm i 22.30-tiden.

Sju til Ullevål

Sju personer ble brakt til Ullevål sykehus i Oslo etter avsporingen. Fem av disse er lettere skadd, mens en seks år gammel gutt og en 35 år gammel kvinne skal være alvorlig skadd.

I tillegg til disse sju er 26 personer kjørt til sykehus i Kongsvinger og fire er brakt til Arvika, melder ANB-NTB.

En passasjer på ulykkestoget mellom Oslo og Stockholm forteller at lokføreren sa det var noe rart med toget før det sporet av.

Noe rart

- Lokføreren fortalte at han kjente at det var noe merkelig med toget allerede da det forlot den forrige stasjonen, sier svenske Jandi Hallin (27) til det svenske nyhetsbyrået TT.

NSB har opprettet en egen informasjonstelefon etter togulykken ved Skotterud. Nummeret som kan ringes er 815 50 911.

Passasjerer som ikke ble skadd i ulykken, blir kjørt med buss i retning Sverige, opplyser NSB.

Strekningen mellom Kongsvinger og Charlottenberg vil være stengt inntil videre. I første omgang er toget fra Stockholm til Oslo med avgang klokka 20.40 innstilt mellom Arvika og Oslo S.

Passasjerene blir fraktet med buss eller drosje mellom Arvika og Oslo, skriver NTB.

Artikkeltags