Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hvilke piller som kan bli borte

Artikkelen er over 5 år gammel

EU-direktiv gjør at disse pillene kan forsvinne fra det norske markedet.

Fra 2017 kan mange av dagens homøopatpiller bli utilgjengelig i Norge, frykter en importør. Årsaken er nye registreringsregler, høye gebyrer og importforbud for privatpersoner.

Et nytt EU-direktiv krever at alle homøopatiske legemidler må være registrert for å kunne selges lovlig i Norge fra 12. januar 2017.

Helse- og omsorgsdepartementet anslår i høringsnotatet «Gebyr for registrering av homøopatiske legemidler» at det vil bli behov for å sende rundt tusen søknader om registrering av ulike homøopatiske midler.

Hver søknad koster 4.000 kroner, og regningen for produsentene vil dermed ende på fire millioner kroner, skriver Fri Tanke.

Registreringskravet kommer på toppen av restriksjoner mot å importere legemidler for privatpersoner -  restriksjoner som i praksis rammer all privatimport av homøopatiske midler.

Daglig leder Torleiv Idsøe Holst ved Norges Naturmedisinsentral, som er ansvarlig for det meste av importen av homøopatiske preparater til Norge, opplyser til Fri Tanke at det er produsentene som må søke godkjenning i Norge. Det er han usikker på om de kommer til å gjøre.

- Jeg har snakket med flere av de store produsentene i utlandet. De sier de er skeptiske til å søke. Norge er et veldig lite marked, og med de nye registreringsreglene blir det fort så mye arbeid og gebyrbetaling at det ikke er verdt strevet, sier han.

- I verste fall betyr dette slutten for lovlig salg av homøopatiske legemidler i Norge, sier Holst.

Produsentene har fått frist til 1. april 2016 med å søke om registrering. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken