Må ta opp lån for å få behandlingen som gir ham livet tilbake

ØDELAGT: Tor Arne Hoelstad fikk livet ødelagt etter et flåttbitt for åtte år siden. Nå satser han og kona Marit Bjørnstad på  at en behandling i Tyskland gir ham livet tilbake. Foto: Kenneth Mellem.

ØDELAGT: Tor Arne Hoelstad fikk livet ødelagt etter et flåttbitt for åtte år siden. Nå satser han og kona Marit Bjørnstad på at en behandling i Tyskland gir ham livet tilbake. Foto: Kenneth Mellem.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Et flåttbitt har ødelagt livet. Siste utvei er kostbar behandling i Tyskland. Den må Tor Arne Hoelstad betale selv.

DEL

Grisebonden Tor Arne Hoelstad på Grinder, som har arbeidet siden han var 16, ligger for det meste på sofaen. Han kan godt ligge 20 timer i døgnet, og når han spiser middag, må han ta seg ei hvilepause. I fjøset er det nærmere 1000 griser som skal ha stell, og nå faller alt på kona Marit Bjørnstad. Hoelstad fikk «alt» etter at han ble bitt av flått for åtte år siden. Det gikk noen år, så kom plagene. Han har fått beskjed om at han har både kreft og hjertesvikt på grunn av symptomene. Tennene løsner, synet blir dårligere, blodet forsvinner og han er svimmel og trøtt.

Så Lars Monsen

– Det tok tre år før vi skjønte hva det var. Da så vi et program om Lars Monsen, og alt falt på plass. Fastlegen skjønte ingenting, og det ble sendt blodprøver til Tyskland. Jeg fikk en sterk antibiotikakur i 24 uker, og det hjalp. Så gikk jeg på urter. Norsk Borreliosesenter ble lagt ned, og nå må jeg få behandling i Tyskland, sier Hoelstad, som i slutten av måneden reiser til Tyskland. Der skal han få fem forskjellige antibiotikakurer i tre uker. En kostbar behandling han må dekke selv.

– Det har vært utrolig tøft. Jeg har tro på denne behandlingen, men de norske myndighetene må våkne og ta lidelsene på alvor. Statsminister Erna Solberg lovte dette før valget, sier Tor Arne Hoelstad.

Vil ha tilbake livet

Hoelstad ønsker å få tilbake livet sitt og hjelpe kona i fjøset. Hun begynner også å bli sliten og fatter ikke at ikke leger og myndigheter i Norge tar lidelsene på alvor.

– Tor Arne har aldri vært lat. Han ønsker å arbeide, men orker ikke, sier Bjørnstad, som vil at borreliose skal bli akseptert som en sykdom som kan behandles med sterk medisin.

– USA, Canada og Tyskland har kommet veldig langt og tar dette på alvor. De sterke medisinene brukes jo for at folk skal bli friske, på samme måte som cellegift og stråling skal drepe kreften. Man kan ikke nekte pasientene behandling. Den hjelper dem tilbake til livet, mener Bjørnstad.

Tar opp lån

Ekteparet tar ikke sjansen på at Tor Arne skal sitte hjemme og bli dårligere og dårligere. Da må de i så fall legge ned griseproduksjonen og selge gården på Grinder. Slik de har det nå, kan de ikke fortsette å ha det.

– Vi må nok antakeligvis ta opp lån for å gjennomføre den tre uker lange behandlingen, sier Hoelstad og Bjørnstad.

Hoelstad regner med at han må fortsette med jevnlige antibiotikakurer framover for å holde sykdommen i sjakk, men disse vil bli mildere enn den hestekuren han ser for seg i Tyskland i slutten av måneden.

Borreliose

Borreliose er en infeksjonssykdom som oppstår etter et flåttbitt. Sykdommen har et meget broket sykdomsbilde som kan omfatte symptomer fra hud, hjerte, ledd og nervesystem.

Ofte merker man flåtten som det første tegn på at det kan være noe galt, men noen mennesker oppdager ikke at de har blitt bitt av en flått. Det er viktig å huske at selv om man har blitt bitt av en flått er det ikke sikkert man får borreliose.

Hos 15% av tilfellene med borreliose utvikles såkalt nevroborreliose 1 uke til 4-5 måneder etter bittet.

Artikkeltags