Gå til sidens hovedinnhold

– Må tenke annerledes

Miljøpartiet De grønne vil stille lister i fire glåmdalskommuner:

Artikkelen er over 6 år gammel

KONGSVINGER: Miljøvernerne tar steget inn i kommunepolitikken.– Livskvalitet må gå foran økonomisk vekst, sier Øystein Hanevik (51) i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Lektoren bosatt på Austmarka er førstekandidat på partiets kommunevalgliste i Kongsvinger, og har vært leder i MDGs lokalavdeling i Kongsvinger, Eidskog og Odalen siden starten for halvannet år siden.

– Vi er ferskinger i lokalpolitisk sammenheng og må bruke tid på å sette oss inn i mange lokale problemstillinger. Derfor har vi heller ikke noe fastspikret program, men er interessert i innspill fra medlemmer og sympatisører på hvilke saker vi bør engasjere oss i. Ta gjerne kontakt og gi oss de beste argumentene, sier han.

Vern av matjord er ett av temaene de vil være opptatt av.

– Dersom E16-utbyggingen skulle behandles nå, er det mye der vi ville ha ment noe om. Jeg har reagert på at veien legges såpass nær skole og aldershjem med tanke på svevestøvet. Trasévalget og at det er blitt borte unødvendig mye matjord, ville selvsagt ha vært et annet ankepunkt, sier Hanna Gjermundrød (30), frilansmusiker og lærer i kulturskolen – og førstekandidat på MDGs liste i Sør-Odal.

Trolig blir det også MDG-liste i Eidskog, men foreløpig mangler de to navn til å ha tilstrekkelig mange kandidater på lista.
 

Ikke blokk-avhengig

MDG mener at verken SV eller Venstre i praksis har tydelig nok miljøprofil til at de kan kalles grønne partier.

– Vi er ikke opptatt av politiske blokker, og vil utelukkende tenke saker. Samfunnet vårt trenger en tydeligere grønn profil i framtida. Vi trenger politikere som prioriterer et sunnere og varmere samfunn med flere mellommenneskelige møteplasser, og en hverdag der kortsiktig profitt for noen ikke er noe mål i seg selv. Vårt fokus vil være blant annet være på jordvern, helse/omsorg, barn og skole.

– Er vekst et fy-ord?

– Nei, vi er ikke imot all vekst, men den må være grønn og bærekraftig. Regionen behøver flere arbeidsplasser, ikke minst typisk kunnskapsbaserte næringer – og vi bidrar gjerne til det. Vi vil gjerne være et parti som ikke er imot ting, vi må også ha gode, alternative løsninger, sier de to.

Planene om vindkraftutbygging er et tema de måtte ha tatt standpunkt til lokalt om de hadde vært representert lokalpolitisk i inneværende periode.

– På generelt grunnlag er vi positive til å utnytte fornybar energi, men vi ville ikke ha stemt for noe slikt uten at det var en del av en større, fornuftig nasjonal plan. Her var det jo bare E.ON. som hadde spredte planer. Den lokale motstanden mot inngrepene i naturen ville nok ha veid tungt, sier MDG-kandidatene.

KONGSVINGER: Slik ser valglista ut for Miljøpartiet De Grønne i Kongsvinger ved kommunevalget til høsten:
1) Øystein Hanevik.
2) Elisabeth Berggrav.
3) Anders Furuseth Hansen.
4) Andreas Poleo (bildet).
5) Lars Dysterud Hansen.
6) Marianne Lunde.
7) Guro Bye.

SØR-ODAL: Slik ser valglista ut for Miljøpartiet De Grønne i Sør-Odal ved kommunevalget til høsten:
1) Hanna Gjermundrød.
2) Jorunn Lindblad (bildet).
3) Aase Eskevik.
4) Karen Gjermundrød.
5) Lene Myrdal.
6) Rune Sødal.
7) Lena Nordheim Berg.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.