Gå til sidens hovedinnhold

«Vi opplevde alle foreldres mareritt»

Artikkelen er over 3 år gammel

Frustrert far vil advare andre foreldre etter at hjemme alene-festen gikk over styr.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Romerikes Blad)

** Politiet bekrefter at de var på stedet i forbindelse med hendelsene som er omtalt i leserinnlegget. **

Første påske på 16 år uten at guttungen ble med på hytta ble riktig behagelig, trodde vi. Ingen sur pode å krangle med om hva vi skulle spise, hvor lang tur vi skulle gå og hva vi skulle se på TV.

Langfredag klokka 22 ringte jeg guttungen for å høre om han og fem kamerater hygget seg med spill og TV. De hadde fått lov til å være hjemme hos oss for å «game» mens vi var på hytta i Telemark.

Da guttungen mot normalt svarte på første ring, ante det meg at noe var galt. Det viste seg at 16-åringen ikke bare hadde bedt sine fem kompiser, men også 15 andre på fest. De hadde vært nærmere 20 personer. Han kjente de aller fleste. Flere hadde med seg alkohol, men festen forløp likevel relativt greit enn så lenge.

Les også

Marthe fikk beskjed om at hun bare hadde ni måneder igjen å leve: – Verden stoppet opp

 

Ca. klokka 21.30 hadde det uten forvarsel dukket opp en helt ukjent gjeng med ungdommer i 15- til 17-årsalderen. Alle iført hettegenser og med utenlandsk utseende hadde de dundret på terrassedøra.

Til tross for innstendige formaninger fra sin far om å aldri lukke opp hvis slike situasjoner oppstår, rakk vår 16-åring aldri å reagere siden andre fest deltakere åpnet døra. Selv to storvokste gutter fra Lørenskog Ishockey greide ikke å stanse gjengen med gutter som presset seg in i stua og forsvant rundt i huset.

Les også

Mindreårig sønn arrangerte hjemmefest med rundt 200 ungdommer: Moren tok inngangspenger i døra

 

Vår sønn kjente ingen av guttene. De spredte seg profesjonelt rundt i huset. De som ble værende i stua fikk beskjed om å dra fra stedet øyeblikkelig. Guttungen følte naturlig nok at han ikke lenger hadde kontroll. At minst en av guttene hadde en stor skrutrekker stikkende opp av baklomma gjorde ikke situasjonen bedre.

Det viste seg raskt at guttene ikke kom for å delta på festen. Fars vinskap i kjelleren som bugnet av gamle Amarone, Brunello, Barolo og andre godbiter fra Italia ble raskt tømt. Potetgull ble kastet rundt i de ulike rommene, champagne, også fra fars vin skap ble spylt opp etter veggene i flere rom, og trær og potteplanter med større mengder jord ble kastet rundt i stue, kjøkken og på terrassen.

Les også

Politiet stoppet byggearbeider etter en rekke klager

 

Politimannen jeg pratet med noe senere beskrev situasjonen som følger: «Jeg antar at det normalt ikke ser sånn ut hjemme hos deg, jeg håper i hvert fall ikke det».

Det er lite hyggelig å finne tomme ølbokser i toalettskapene, rester av spy i toalettet, og jeg vil ikke engang vite hva de kanskje har brukt min tannkost til.

All ære til politiet. Selv fra hytta langt inn i Telemarks dype skoger fikk jeg raskt kontakt med operasjonssentralen på Romerike som svingte seg rundt og sendte minst en patrulje til stedet. De var fremme kort tid etter, og sugde tak i de første ungdommene de fant. Personalia ble notert på noen av disse, og politiet trengte ikke fortelle at eventuelle festligheter nå var over.

Les også

– Det tar helt av. Vi synes det er rart foreldrene tillater dette

 

At det har vært nærmere 30-40 ungdommer i huset vårt var det liten tvil om.

Når de første blålysene viste seg, fikk guttene i hettegensere det travelt. Det var knapt nok en hage på Rasta hvor det ikke løp ungdom gjennom. Noen av de hadde også forsynt seg med dyre jakker tilhørende min sønns kamerater.

Politiet tok kontroll på stedet. Vår 16-åring var heldigvis helt edru, men ikke veldig høy i hatten. De siste fest deltakerne ble bedt om å forlate stedet, til tross for at flere av de gjerne tilbød seg å være med å rydde og vaske. Heldigvis finnes det fremdeles noen av disse ungdommene.

Da vi kom hjem morgenen etter så vi de første sporene etter mine langtidslagrede dyre røde viner allerede da vi svingte av fra Gamleveien. Flere flasker lå knust langs veien. Bare tanken på at disse pøblene rappet mine beste rødviner kun for å knuse de, gjør meg vondt.

Les også

«Noen er bekymret hvis katten ikke kommer inn til kvelds, andre lar det meste skure»

 

Huset sto, var ryddet og rengjort, men kanskje ikke helt etter de normer vi er vant til. Hjemme fant vi en sønn som var full av anger etter å ulovlig ha arrangert fest mens vi var borte. Den angeren kommer han til å kjenne på i lang tid framover …

Dette er ikke noe nytt fenomen, men det kan dessverre se ut til at det nå er ungdomsgjenger på Lørenskog og sikkert andre steder som bruker sosiale medier for å finne steder hvor det er fest. Det kan også se ut til at målet er å ødelegge og utøve mest mulig skade på de stedene de tar seg inn. Det var nok bra for gjengen som dukket opp at jeg mot normalt ikke satt i bilen oppe i gata for å ha kontroll og følge festen på avstand. Det er politiet som må håndtere slike ting.

Guttungen kan ikke lastes for at en gjeng med ukjente ungdommer tok seg ulovlig inn i vårt hus. Han må derimot ta lærdom av dette, siden han arrangerte en fest uten å ha fått lov. Han har nå lært å vaske gulv, bytte støvsugerposer, plukke sigarettsneiper, plante potteplanter og sortere søppel.

Neste påske må vi dessverre ha ham med på hytta.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.