Livet til 37-åringen fra Nord-Odal ble ødelagt i oktober 1991. Hun ble funnet skyldig i incest, dømt til 10 måneders fengsel og fratatt datteren.

Fire måneder av straffen ble sonet. I tillegg ble hun dømt til å betale 30.000 kroner i erstatning til sin egen datter.

Flyktet utenlands

- På grunn av det som skjedde måtte jeg og samboeren flytte til hans hjemsted i Finland. Jeg følte meg tvunget, sier Gunn Hege Finstad, som var gravid og ikke tok sjansen på at barnevernet tok fra henne også dette barnet.

I juni i fjor ble Finstad renvasket av Eidsivating lagmannsrett etter å ha vært stemplet som overgriper i 12 år. Nå krever hun erstatning av staten.

- Tre millioner kroner er ikke urimelig å kreve etter det jeg har opplevd. Pengene blir et lite plaster på såret, men dekker også blant annet reiseutgifter, sier 37-åringen på telefon fra Finland.

Er bitter

Hun legger ikke skjul på at hun er bitter, blant annet på barnevernet i Nord-Odal. Familien har bygd hus i Finland, så hun tviler på om hun noen gang kommer til å flytte tilbake til Norge.

- Ja, jeg er bitter. Det føles også sårt at mange i hjembygda ikke vil snakke med meg, men flere har også støttet meg, sier Gunn Hege Finstad.

Erstatningssaken hun i samråd med sin advokat Trygve Lange-Nielsen har anlagt mot staten, kommer etter planen opp til høsten. Eidsivating lagmannsrett skal ta stilling til millionkravet.

- Krav på erstatning

- At hun har krav på erstatning sier seg egentlig selv. Hun har sonet deler av straffen i fengsel, påpeker statsadvokat Berit Sagfossen.

Hun ønsker ikke å forhåndsprosedere saken. Sagfossen konstaterer at det er lagmannsretten som må ta stilling til kravet og størrelsen på en eventuell erstatning.

- Når saken kommer opp blir det muntlige forhandlinger, forklarer statsadvokat Berit Sagfossen.

Trygve Lange-Nielsen, pensjonert lagdommer som har fått gjenopptatt en rekke incestsaker, var ikke tilgjengelig for kommentar i går.