– Kongsvinger er ingen ferieby

Avslørt: Ingen tysker med rent mel i posen vil legge en ukes ferie i november til Kongsvinger, mente toll- overinspektøren. Dermed ble én av norgeshistoriens største amfetaminsaker avslørt. Tolleren håper han ikke fornærmer noen i Kongsvinger.

Avslørt: Ingen tysker med rent mel i posen vil legge en ukes ferie i november til Kongsvinger, mente toll- overinspektøren. Dermed ble én av norgeshistoriens største amfetaminsaker avslørt. Tolleren håper han ikke fornærmer noen i Kongsvinger. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

En våken toller trodde ikke på storsmuglerens feriebløff: – Fem dager alene på ferie i Kongsvinger i november? Dette ville jeg undersøke nærmere.

DEL

Slik ble én av norgeshistoriens største amfetamin- saker avslørt.

– Tyskeren sa han skulle på ferie til Kongsvinger. Det er ikke mange som drar dit på ferie, i hvertfall ikke på vinteren. Jeg håper jeg ikke fornærmer noen, men fem dager alene på ferie i Kongsvinger i november? Dette ville jeg undersøke nærmere.

Slik ordla han seg i Oslo tingrett i går, tolloverinspektøren som stanset den tyske storsmugleren på vei ut av Kiel-ferga med 33 kilo amfetamin godt gjemt i sin lyseblå Audi A 2.

Med spanere på hjul

Tolleren sa rett ut at han ikke trodde på tyskerens feriepåstand. Derfor ble mannen tatt med til avhør, mens andre tollere gjennomgikk bilen hans.

Da narkohunden markerte for funn under bilen, ble politiet koplet inn, og det ble besluttet å la tyskeren dra videre med politispanere på hjul, i et forsøk på å få fatt i eventuelle mottakere av narkopartiet.

Politispanerne som la seg på hjul, forklarte i retten i går at tyskeren etter en noe famlende runde i Oslos havneområde satte kursen mot Kongsvinger.

Han kjørte først inn til byen, og han parkerte faktisk rett utenfor Glåmdal tingrett og gikk fram til døra til rettsbygningen, før han var innom en annen forretning og kjørte til Kongsvinger gjestegård, der han hadde bestilt rom for en uke.

Så skjedde lite før en drøy time etter midnatt, da en bil med to personer kjørte inn på området utenfor gjestegården. En av dem, en nederlandsk statsborger, gikk inn på overnattingsstedet og oppsøkte tyskerens rom.

Nederlenderen kom ut igjen og dro fra stedet i tyskerens Audi, med sin Hells Angels-bror, en 40 år gammel eidskoging, foran i en annen bil.

Spanet på spanerne?

Dermed fikk politispanerne en tøff oppgave: Følge to biler på lite trafikkerte veier fra Kongsvinger til Skarnes midt på natta, uten å avsløre seg. I noen minutter var da også smuglerbilen ute av spanernes syne, men de fant den igjen på gjesteparkeringen til et borettslag ved Tanumveien på Skarnes.

Den blå Audien med 33 kilo amfetamin gjemt i et hulrom under bilsetene sto på denne parkeringsplassen i over et døgn.

Først på morgenkvisten var det aktivitet i området. Det viste seg at det var den tiltalte eidskogingen som snuste rundt i området.

– Det er utfordrende å spane på Skarnes natterstid, med svært lite trafikk. Det gjelder å være godt gjemt. Vi føler i etterkant at mannen har sett noe. Det er vår oppfatning at denne bilen var der for å sjekke om vi var der. Bilføreren søkte på strategiske steder for overvåking av den parkerte Audi’en, forklarte en av politispanerne i retten i går.

Klistres til saken

Han klistrer dermed eidskogingen tettere til denne omfattende narkotikasaken enn det eidskogingen selv har gitt uttrykk for i retten.

Eidskogingen hevder hårdnakket at han kun stilte seg til disposisjon som sjåfør for en «HA-bror» som kom på besøk fra Nederland, og at han ikke har hatt den minste anelse om at nederlenderen skulle foreta seg noe ulovlig i landet.

Nederlenderen ble for øvrig gjenstand for tollernes interesse da han ankom Gardermoen, både fordi han hadde 6.845 Euro i bukselomma og fordi han ikke ville svare på hvem han skulle besøke eller hvor han skulle bo under sitt besøk.

Også tyskeren som kjørte smuglerbilen kan ha fattet mistanke om at smuglingen var avslørt, selv om han fikk kjøre videre etter tollkontrollen på Hjortneskaia i Oslo. Det gikk tre og en halv time fra bilen ble stanset av tollerne til tyskeren fikk kjøre videre.

– Jeg vil tro at han kan ha hatt en tanke i hodet om at smuglingen var avslørt, selv om vi gjør alt vi kan for å unngå den situasjonen, sa tolltjenestemannen som forklarte seg i retten.

Kan ha blitt ofret

Det store ubesvarte spørsmålet i denne saken er hvorfor tyskeren plukket opp Audi’en på Skarnes og kjørte til Oslo og Kiel-ferga på morgenen onsdag 10. september, uten at narko-partiet var plukket ut av bilen og hentet av andre.

En teori er at folk over sjåføren i dette hierarkiet mente at smuglingen var avslørt, og at tyskeren rett og slett ble ofret i et forsøk på å få amfetaminen ut av Norge igjen.

Rettssaken fortsetter i dag med flere vitneavhør samt gjennomgang av sakens dokumenter. Saken avsluttes trolig torsdag med advokatenes prosedyrer og straffepåstander.

Artikkeltags