Gå til sidens hovedinnhold

Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom, opplyser Kongehuset

Artikkelen er over 3 år gammel

Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en uvanlig variant av lungefibrose som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program.

Mette-Marit har over tid gjennomgått omfattende utredninger knyttet til sin helse, og det er påvist en uvanlig variant av fibrose i lungene, ifølge kronprinsessens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospitalet.

Det er foreløpig ikke avklart om lungesykdommen er ledd i en mer omfattende autoimmun sykdomsprosess eller om det er andre årsaker som ligger til grunn for lungeforandringene, heter det i en pressemelding fra Kongehuset.

– Nå vet vi mer

– Jeg har i en del år tidvis hatt helseutfordringer, og nå vet vi mer om hva disse bunner i. Tilstanden gjør at arbeidskapasiteten vil variere. Kronprinsen og jeg velger å informere om dette nå, blant annet fordi det fremover vil være behov for å planlegge perioder uten offisielt program. I forbindelse med behandling, og når sykdommen er mer aktiv, vil dette være nødvendig, sier Mette-Marit.

Bjøro opplyser at lungeforandringene allerede har vært fulgt i flere år, og at sykdomsutviklingen i denne perioden har vært langsom. Utredning og behandling skjer ved Rikshospitalet i Oslo og i samarbeid med leger i utlandet.

Ukjent med årsaken

– Kronprinsessen vil måtte gjennomgå ytterligere utredning fremover og også behandlingsforsøk. Ved slike tilstander som den kronprinsessen har, er det vanlig at vi samarbeider med miljøer i utlandet, sier Bjøro.

Han sier videre at årsaken til den type fibrose Mette-Marit har fått påvist, er kjent i liten grad, men det er bred enighet om at den ikke har sammenheng med miljø- eller livsstilsfaktorer som er tilfelle ved andre mer vanlige typer av lungefibrose.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.