Klar for å bli ferdig med rettssaken

TIPPER UTILREGNELIGHET: Stein Ivar Stenberg og kona Sissel venter på å bli ferdige med rettssaken mot Anders Behring Breivik. FOTO: LISBETH ANDRESEN

TIPPER UTILREGNELIGHET: Stein Ivar Stenberg og kona Sissel venter på å bli ferdige med rettssaken mot Anders Behring Breivik. FOTO: LISBETH ANDRESEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden skal nå legge fram sine prosedyrer. Stein Ivar Stenberg venter på at saken skal bli ferdig.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Jeg venter mer på å bli ferdig med rettssaken enn hva aktors påstand blir, men om jeg skal tippe, antar jeg de legger mest vekt på den første rapporten, altså utilregnelighet, sier Stein Ivar Stenberg i det saken starter torsdag ettermiddag.

– Gal mann

Han mistet datteren sin Victoria da hun ble skutt og drept av Anders Behring Breivik ved pumpehuset på Utøya.

Faren mener det er viktig å være til stede og høre på prosedyren.

– Datteren min er skutt og drept. Da må det være greit at det er gjort av en gal mann, sier Stenberg til rb.no.

FÅ LØPENDE OPPDATERING AV AKTORS PROSEDYRE NEDERST I SAKEN!

Nasjonalt traume

Det var statsadvokat Inga Bejer Engh som startet prosedyrene på vegne av aktoratet. Hun presiserte at det har vært viktig å behandle saken mot Anders Behring Breivik på samme måte som alle andre straffesaker.

Engh åpnet med å si at 22. juli 2012 har vært og fortsatt er et nasjonalt traume og at tusenvis av mennesker er berørt for livet.

– Handlingene går langt utover vår fatteevne. Jeg må stadig minne meg selv om at dette er en virkelighet, sa Engh.

Hun understreket at det er viktig at de grusomme detaljene ikke glemmes, men at de nedfelles i dommen, slik at detaljene tas opp ved framtidige vurderinger av saken enten tiltalte dømmes til forvaring eller overføring til tvunget psykisk helsevern.

Aktoratet ser også helt bort fra Breiviks forklaring om at handlingene skjedde som følge av nødrett.

For syk

Da aktor, statsadvokat Svein Holden møtte pressen etter rettsdagen onsdag, mer enn antydet han at aktoratet vil stå på at Anders Behring Breivik er for syk for fengselsstraff. Likevel er det knyttet stor spenning til om ti uker i retten har klart å rokke ved aktoratets syn på tilfellet Breivik.

I tiltalen har statsadvokatene lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, men med åpning for at de kan endre påstanden til fengselsstraff.

– Jeg tror nok alle forventer at en påtalemyndighet ikke skal gå altfor nye stier, men opptrer nokså rasjonelt og forutsigbart, og det tror jeg også vi vil gjøre i denne saken, sa Holden ifølge ANB-NTB, og la til at aktoratet baserer seg på eksisterende rettskilder.

Rettspraksis tilsier at dersom det er tvil om en tiltalts tilregnelighet, så går man for utilregnelighet. I Breivik-saken har to omfattende sakkyndigrapporter konkludert helt ulikt i tilregnelighetsspørsmålet – ergo finnes det i høyeste grad en slik tvil.

Forsvarerne ber Breivik senke forventningene

Forsvarer Odd Ivar Grøn sier Anders Behring Breivik forberedes på at han kan bli dømt til tvunget psykisk helsevern.

– Vi forbereder ham på at han kan bli dømt som utilregnelig, sier Grøn til NTB.

Breivik har tidligere uttalt at han ønsker å anke dersom han blir dømt til tvunget psykisk helsevern.

– Dette er ikke noe vi har diskutert med ham i det siste, men jeg vil tro han holder fast på dette, sier Grøn.

Han mener bevismaterialet i retten har vært bredt, og at hvorvidt det legges ned påstand om tilregnelighet eller utilregnelighet kommer an på i hvilken kontekst aktoratet ser voldshandlingene 22. juli i.

– Det kommer an på om de ser på handlingene 22. juli som terrorhandlinger, slik Aspaas og Tørrissen gjør, eller som Huseby og Sørheim, som et utslag for voldstanker, sier Grøn

Folket ønsker fengsel

Tre av fire nordmenn mener Anders Behring Breivik er mentalt frisk nok til å sone vanlig fengselsstraff etter å ha gjennomført terrorangrepene mot Norge 22. juli i fjor. Det viser en landsrepresentativ spørreundersøkelse som analysebyrået Norstat har gjennomført for NRK.

Bare en av ti mener Breivik fremstår som så syk at han istedet bør dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Nettavisens løpende oppdateringer fra rettssalen:

Artikkeltags