Kameraten døde - fikk ikke ambulanse

Artikkelen er over 12 år gammel

Først etter fem kvarter kom ambulansen. Da var 65-åringen død.

DEL

Kjell Arne Olsen mener kameraten kunne vært reddet om ambulanse eller lege hadde kommet med en gang.

- Helt forferdelig, synes Olsen, som er sterkt kritisk til helsevesenet.

- Ringte fire ganger

Dramaet utspant seg i Kongsvinger sentrum om ettermiddagen fredag 10. mars. Flere kamerater var på besøk hos 65-åringen, da han ble svært dårlig og falt om i stua.

- Jeg ringte etter hjelp sikkert fire ganger. Også andre som var til stede varslet om at vi trodde han var dårlig, sier Kjell Arne Olsen.

Kameraten forteller at han visste at 65-åringen hadde helseproblemer og skjønte at det var alvorlig. Responsen de fikk skal derimot ha vært dårlig.

- De ville ikke komme. Det er vel bare fylla, var det vi fikk til svar, hevder Olsen.

Han erkjenner at det ble drukket en del i boligen den aktuelle dagen. Selv beskriver han seg som full da han ringte.

- De trodde det bare var fylla, men det var jo ikke det, sier en hoderystende Kjell Arne Olsen.

Arne Stokke, AMK-sjef ved Sykehuset Innlandet, bekrefter at man den aktuelle ettermiddagen fikk flere telefoner om det som hadde skjedd i den aktuelle boligen. Første gang var ifølge loggen klokka 14.47.

- Vi satte over telefonen til legevakta i Kongsvinger. De foretok den medisinske vurderingen, sier Stokke til Glåmdalen.

Ved AMK-sentralen er det også loggført henvendelser om den samme hendelsen klokka 15.18, 15.49 og 15.56. Etter den siste telefonen ble det sendt ut ambulanse og politiet ble varslet.

- Uklar melding

- En vanskelig sak og meldingen var tydeligvis uklar. Operatøren var usikker på hvor alvorlig det var på grunn av omstendigheten rundt pasienten, sier Arne Stokke.

AMK-sjefen slår derimot fast at alle har krav på hjelp uansett omstendighetene. Han kan derimot ikke se at AMK-sentralen har gjort noe galt.

Stokke viser til at operatøren satte den første henvendelsen over til legevakta i Kongsvinger.

Artikkeltags