Ei duggfrisk øl fra et mikrobryggeri på Finnskogen. Brygget, gjæret og tappet på Finnskogen. Kortreist og eksklusivt, for det er bare i nærområdet man får tak i disse dråpene. Mørkt eller lyst – og sesongbetont.

Vemund Jensen realiserer en gammel drøm og går litt lenger enn vanlig med ølinteressen. Han har startet «Finnskogen mikrobryggeri», og i september kom sommerølet. Noen måneder forsinket, men det ble drukket opp veldig raskt.

Juleøl og «Tjuvjegern»

– Nå er det juleøl og «Tjuvjegern», en litt bitter øl med kraftig maltkarakter som er klar. Begge øltypene er allerede i salg på de utestedene vi selger til i Elverum, hos Dæsbekken og Skaslien, sier Vemund Jensen.

Han har nettopp installert en ny kokekjele. Kapasiteten utvides, og nå skal han få ølet i salg i Trysil og Hamar, sier Jensen, som har ølet sitt på fat. Flasker ville ha krevd for mye kapasitet. Til nå har Jensen produsert 2000 liter med øl.

– Folk liker ølet, og det er blitt tatt veldig godt imot. Jeg kommer til å satse på forskjellig øl til forskjellige sesonger, og jeg bruker lokale navn med litt historie. Fra nyttår kommer «Tjæremila stout», sier Jensen.

– Med tjære?

– Nei, men ølet blir veldig mørkt. Jeg kommer med «Madsbergerns børsebayer» også. Madsberger var en husmann fra Gravberget. En husmann med bein i nesen. Det var en fin fyr å lage øl etter. Også har vi «Ingeborg pale ale», fra Ingeborg som måtte bo under Ingeborgsteinen, sier Jensen.

Glad i øl

Ølbryggeren er glad i øl, og prøvde seg som brygger allerede som 15-åring. Det ble ingen suksess, men som 25-åring forsøkte han og en kamerat seg med «Fatale fatøl». Med litt bedre hell.

– Vi kommer til å få noen gjengangere her. Kanskje jeg tilsetter egenprodusert honning eller røsslyng, sier Jensen, som har med seg Arild Larsen som medhjelper. Sammen har de allerede hatt øl- og matkurs.

– Øl passer til alt. Man finner en øltype som passer uansett hvilken mat man spiser, sier Jensen, som prøver seg fram med smaker selv.

– Jeg vet hvordan godt øl smaker, og hjemmebrygging har eksplodert voldsomt, sier Jensen, som har en førsteplass i hjemmebrygging sammen med Tom Alfred Øimo.