Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg har ingen ting å skjule

Artikkelen er over 7 år gammel

Foreningen Våre Barn mener Innsamlingskontrollen har for høye krav, og sier teleselskapet på Kongsvinger tar rundt 80 prosent av veldedighetspengene.

Thor Arne Rikenberg er styreleder i Foreningen Våre Barn – én av innsamlingsorganisasjonene med postboks på Kongsvinger.

– Vi er en liten organisasjon, men støtter to barnehjemsprosjekter i Manilla og Cebu på Filippinene. Vi har hatt et stort byggeprosjekt der, og bygger en spisesal og en liten kontordel på tilsammen 300 kvadratmeter. Dette er et kjempebygg i deres målestokk, og blir klart til julaften. Dessuten var vår lille organisasjon en av de som gjorde noe etter jordskjelvet på Bohol, forteller Rikenberg.

– Hvor mye samler dere inn?

– Det dreier seg ikke om noen store summer. Når en bruker et callsenter, tilfaller brorparten dette selskapet. De tar mellom 80 og 90 prosent av inntektene. Vi sitter igjen med rundt 20 prosent, sier Rikenberg og opplyser at mellom 50.000 og 60.000 kroner kommer inn på organisasjonens konto en vanlig måned.

Rikenberg opplyser at Foreningen Våre Barn bruker Strong Communication på Kongsvinger til å samle inn penger, og sier at telefonselskapet tar seg av postboksen her.

Med dette regnskapet skal teleselskapet sitte igjen med minst 250.000 kroner i måneden eller tre millioner i året fra hva de samler inn for Foreningen Våre Barn – penger som i så fall aldri kommer fram til formålet.

Lokalt teleselskap

Rikenberg hevder at bygget i Cebu kostet rundt en halv million kroner, og at 200.000 kroner har gått til barnehjemmet i Manilla.

– Etter at teleselskapet har tatt sitt, går pengene uavkortet til veldedighetsarbeid. Jeg har en lang bakgrunn fra Kirkens Bymisjon og filippinsk kone. Da jeg besøkte landet for første gang, så jeg barn med høy feber som lå rett på plankene. Det var trist å se. Da ga jeg fra egen lomme for å gi madrasser og en vaskemaskin til barna, sier Rikenberg.

– Med godt hjerte

– Hvorfor er ikke organisasjonen med i Innsamlingsregisteret?

– De krever at 65 prosent av inntektene går til formålet, og jeg ligger over det bare i utgifter til teleselskapet. Å være registrert ville gitt en annen tyngde og seriøsitet i arbeidet jeg driver med, og innsyn i regnskapet. Men utgiftene mine er høye, og Innsamlingskontrollen har for høye krav. Dessuten får jeg ikke noe statsstøtte. Dette er ikke noe levebrød, men en hobby for meg. Håpet er å klare å komme inn i registeret etter hvert. Jeg tror ikke at alle som ikke er med i registeret er useriøse, selv om det sikkert er mange useriøse i denne bransjen som i alle andre. Men jeg driver ikke lugubert og kan med hånden på hjertet si at jeg ikke sitter på noe jordisk gods. Jeg har ikke noe å skjule.

Kommentarer til denne saken