Hans advarer etter skrekkopplevelse: - Jeg kasta opp hagla og hørte en rar, dump lyd

- UVIRKELIG: Slik så hagla til Hans Prøsch ut etter avfyringen. Rypene fløy lykkelig videre, men Prøsch må handle seg ny hagle etter uhellet. - Jeg er bare glad ingen ble skadet. Dette var en vekker, sier han.

- UVIRKELIG: Slik så hagla til Hans Prøsch ut etter avfyringen. Rypene fløy lykkelig videre, men Prøsch må handle seg ny hagle etter uhellet. - Jeg er bare glad ingen ble skadet. Dette var en vekker, sier han. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

- Kunne fort gått veldig dårlig, sier Hans Pørsch etter at hagleløpet eksploderte.

DEL

(Nordlys) Hans Prøsch og en kompis var på rypejakt på Kvaløya i Tromsø i helga.

Men da rypene lettet og Prøsch kasta opp hagla, opplevde han alle jegeres mareritt:

- Jeg hørte en rar, dump lyd da jeg trakk av. Så ser jeg at noe som stikker ut på siden av hagla, forteller han.

Vrengt løp

Det éne løpet var rett og slett sprengt, slik at hagleskuren hadde gått ut på siden av løpet - og ikke ut munningen.

- Løpet var vrengt fremover. Det var et uvirkelig syn. Heldigvis sto kompisen på andre siden, 150 meter ned i terrenget. Men hvis han hadde stått nærmere og på den siden hagleskuren gikk ut, så kunne dette gått virkelig dårlig, forteller Prøsch.

I ettertid har han reflektert over hva som skjedde.

- Jeg hadde brukket hagla, holdt meg med en hånd og sklei litt frem og tilbake. Jeg har da åpenbart fått en del snø og is ned i hagleløpet, slik at det rett og slett gikk tett. Jeg tenkte at jeg burde sjekke løpet da jeg kom ned på flata, men så lettet selvsagt rypene med en gang.

Sikkerhet først

På forhånd hadde han aldri trodd at litt snø kunne få slike konsekvenser.

- Man skulle jo tro at en avfyrt patron ville dytte ut en propp av snø og is før hagleskuren lagde seg et nytt hull i løpet. Men det er tydeligvis ikke mer som skal til, sier Prøsch.

Han ønsker å advare andre jegere om den samme faren.

- Kanskje blir man litt sløv når man har drevet med jakt en stund, og tenker at man har god kontroll på sikkerheten. Men jeg har i alle fått en lærepenge, og blir fra nå av meget nøye med å sjekke at det ikke ligger noe fremme i løpet. Det er noe vi alle, både erfarne og nye jegere, bør ta oss tid til. Sikkerheten må alltid komme i første rekke, sier Prøsch, som nå må ut og handle ny hagle igjen.

- Det gjør meg ingen ting i den store sammenhengen. Jeg er bare glad at ingen ble skadet. Dette ble en skikkelig vekker både for meg og jaktompisen, sier han.

Ekspert: - Skumle greier

Våpenekspert Rune Solhaug hos Andresens Vaabenforretning er glad for at Prøsch stiller opp og forteller om uhellet i helga.

- Løpssprengning er kjempeskumle greier. Man tenker kanskje på forhånd at en avfyring vil blåse snøen ut med letthet. Men problemer er at trykket danner seg så fort i hagla, at hvis du har noe i løpet, så risikerer du at det revner. Det skyldes at trykkoppbyggingen inne i løpet skjer så raskt, sier Solhaug.

I tillegg skal man ikke undervurdere hvor tett hagleløpet faktisk kan bli.

- Hvis man ramler og pipa går i snøen, så blir snøen komprimert inne i løpet. I tillegg kan det potensielt smelte litt inne i løpet og så fryse igjen på som det er kaldt ute. Jeg har selv opplevd at løpet er så tett av snø at jeg har måtte kappe av en bjørkepinne for å pirke snøen løs, sier Solhaug.

Knekk og sjekk

Våpeneksperten er tydelig på at det er én ting å gjøre, hvis man mistenker at man har fått snø, is eller andre ulumskheter ned i våpenets munning.

- Det holder ikke å bare titte i løpsåpninga. Snøen kan feste seg ganske langt inn. Du må knekke hagla, ta ut patronene, og se gjennom begge løpene for å sjekke, sier han.

- Hvor farlig er slike episoder?

- Jeg har ikke hørt om at noen har blitt alvorlig skadet i Norge etter løpssprengning. Er man heldig, så blir snøen blåst ut under avfyringen. En vanlig variant er at løpet ikke sprenger, men at det får en utposning i én av sidene. I verste fall sprenger løpet, men som regel pleier det å skje ganske langt fremme i pipa, gjerne rett bak blokkeringen og ikke der man pleier å holde hagla. I tillegg er det jo skummelt om jaktkompisen står rett atmed deg, svarer Solhaug.

Landet Rundt

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge. Glåmdalen legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Norge Rundt. Derfor finner du kanskje en sak fra Tønsberg, Haugesund eller Bodø på glomdalen.no.

Artikkeltags