Gå til sidens hovedinnhold

Ingen erstatning for Linx-togene

Artikkelen er over 16 år gammel

SØR-ODAL: Linx vil ikke bli erstattet med andre grenseoverskridende avganger når togtilbudet opphører ved årsskiftet.

Under et møte i går i Oslo diskuterte NSB og Svenska Jarnvegar alternativer til Linx. Resultatet var nedslående.

- Vi var enige om at vi ikke ser muligheter for et annet ordinært helårstilbud mellom Oslo og Stockholm, sier informasjonssjef Audun Tjomsland i NSB til Glåmdalen.

- Millionunderskudd

- Vi lever av å kjøre tog og må tjene penger, men Linx har hatt for få passasjerer. Siden vi er midt i regnskapsåret har vi ikke gått ut med størrelsen på underskuddet, men jeg kan si så mye som at vi snakker om flere millioner kroner, fortsetter Tjomsland.

- Hvorfor har ikke Linx hatt flere passasjerer?

- De lave flyprisene er nok en forklaring. Samtidig har vi ikke fått det høyhastighetstilbudet vi hadde tenkt, noe som skyldes at det ikke er mulig å kjøre så raskt som ønskelig på norsk side.

Seks avganger

- Ligger det indirekte kritikk i dette til norske myndigheter for manglende satsing på norsk jernbane?

- Nei. Vi har ikke noe med utbygingen å gjøre og kan heller ikke kreve noe, men må forholde oss til situasjonen slik den er, sier Audun Tjomsland.

Når Linx forsvinner fra nyttår etter bare to og et halvt års drift blir tre avganger hver vei på hverdager mellom de to hovedstedene borte. Togene stopper bare i Kongsvinger mellom Oslo og svenskegrensa.

Turist-tog?

- Er det aktuelt å sette inn NSB-tog på norsk side for å erstatte Linx-avgangene?

- Dette er noe vi må se på om er lønnsomt ut fra antall passasjerer, sier NSBs informasjonssjef.

Selv om det ikke blir noe helårstilbud mellom Oslo og Stockholm, ses det på muligheten for et togtilbud i turistsesongen om sommeren og høytidene. Finansieringen er derimot ikke på plass, og dette er derfor ifølge Audun Tjomsland foreløpig veldig usikkert.