Ikke plass til alle

STOR PÅGANG: Daglig leder ved Glåmdal krisesenter, Kjersti Heitun, har aldri opplevd større pågang enn i sommer. ¿ Vold rammer alle sosiale lag av befolkningen, sier hun.

STOR PÅGANG: Daglig leder ved Glåmdal krisesenter, Kjersti Heitun, har aldri opplevd større pågang enn i sommer. ¿ Vold rammer alle sosiale lag av befolkningen, sier hun. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Pågangen til Glåmdal krisesenter har aldri vært større enn i sommer, og senteret har vært nødt til å henvise enkelte videre på grunn av plassmangel.

DEL

Ferie- og sommertid er høysesong for vold i hjemmet, og denne sommeren har tilstrømmingen til Glåmdal krisesenter i Kongsvinger vært større enn noen gang.

Det interkommunale selskapet dekker seks kommuner, og har fem soverom og ett bad å tilby de kvinner og barn i distriktet som lider under fysisk og eller psykisk vold.

– Aldri har vi hatt så stor pågang som i år, og ved enkelte tilfeller har vi vært nødt til å henvise til andre sentre, men det er heldigvis sjelden. Ingen blir avvist her, forteller daglig leder ved Glåmdal krisesenter, Kjersti Heitun.

Er det fullt på krisesenteret, kan man bli tildelt en madrass for natten, eller bli videresendt til Hamar.

Alle sosiale lag

Et større fokus på tematikken rundt vold i hjemmet har vært utslagsgivende for at flere velger å oppsøke krisesentre.

– Pågangen har økt i hele landet, og det er viktig å få fram at vold rammer alle sosiale lag av befolkningen. Fra sentralt hold er det iverksatt en handlingsplan for å bekjempe familievolden, og vi er i ferd med å utvikle en på lokalt nivå, forklarer Heitun.

Hun mener et større blikk mot familievolden har gjort det mer akseptabelt å oppsøke hjelp.

– Blant annet tror jeg Knut Storbergets bokutgivelse «Bjørnen sover» fra i fjor, har vært med på å gi større åpenhet om temaet. Likevel kan terskelen for å kontakte krisesenteret oppleves høy. Mange tror ikke de har det ille nok, men det finnes ulike former for vold. Den psykiske kan være like vanskelig som den fysiske, sier hun.

– Svært skadelig

Til tross for den store pågangen hos Glåmdal krisesenter, blir alle tatt inn til samtale. Krisesenteret kartlegger situasjonen, og tilbyr hjelp ut fra hva som vil være aktuelt og hensiktsmessig.

– Det er veldig bra at kvinner oppsøker oss, da det er svært skadelig å leve i et voldelig parforhold. Barn som er vitne til vold, er også utsatt for volden, utdyper den daglige lederen.

Ingen hjelp til menn

Tendensen den siste tiden har vært at andelen utenlandske kvinner som oppsøker krisesenteret, har økt.

Glåmdal krisesenter blir også kontaktet av menn som av ulike årsaker trenger akutt hjelp, men senteret kan ikke tilby et blandet tilbud.

– Det har vi ikke kapasitet til. Vi har kun fem rom, og da de er bebodd av mor med barn, er det rett og slett stappfullt her, forklarer Heitun.

Krisesenteret for Nord-Østerdal har vært det eneste i landet som har tilbudt menn hjelp ved vold og mishandling i nære relasjoner, men dette er for øyeblikket stengt. Hamar krisesenter har fram til 1. september ansvar for alle kommunene nord i fylket.

– Vi har tatt i mot unge menn ved enkelte tilfeller, men har i utgangspunktet ikke et tilbud til dem, meddeler leder for Hamar krisesenter, Synnøve Kjelsberg.

Artikkeltags