Gå til sidens hovedinnhold

– Husk rent utstyr!

Artikkelen er over 8 år gammel

Mattilsynet og Kongsvinger jeger- og fiskerforening (KJFF) ber folk som skal fiske i Bæreia om å være nøye med utstyret de bruker.

Etter at KJFF satte ut 800 ørret i sjøen for en drøy måned siden har nemlig interessen for å fiske der tatt seg betydelig opp.

I Bæreia er det nemlig også edelkreps. Dermed er oppfordringen at folk er bevisst på at utstyret det fiskes med ikke er det samme som benyttes i Glomma uten at det har vært gjennom en renseprosess.

– Det er fortsatt slik at det er krepsepest i Glomma. Derfor er det viktig at levende, eller død fisk ikke tas med til vassdrag det er edelkreps i. Det samme gjelder i forhold til bruk av fiskeutstyr, båter og kanoer uten at det er renset, sier Johan Teige som er seniorrådgiver ved regionkontoret til Mattilsynet i Hedmark og Oppland.

– Vil ikke spre smitte

– Vi er også opptatt av å bevare krepsen som er i Bæreia. Derfor er det viktig at de som fisker i Bæreia, og benytter båter, kanoer og badeutstyr for øvrig som er brukt i Glomma ikke bidrar til å spre krepsepest dit, sier Martin Almqvist, som er leder i KJFF.

Selv bruker han en av de anbefalte metodene for å sørge for å «rense» utstyret sitt for eventuell krepsepest. Han legger fiskeutstyret i fryseboksen i minst ett døgn. Det skal ta knekken på den såkalte eggsporesoppen som krepsepesten egentlig er.

Stor interesse

Almqvist forteller at interessen for å fiske i Bæreia har vært stor siden det ble åpnet for fiske tidlig i juni.

– For tre uker siden hadde vi allerede solgt fiskekort for rundt 11.000 kroner, sier Almqvist.

Tilbakemeldinger han har fått tyder på at de som fisker også drar opp en del av ørreten som er satt ut.

60.000 kroner brukte KJFF på utsettingen av ørret i år. Det innbefattet også endel engangskostnader med innføring av fiskekort og kjøp av båt. De neste to årene er det også meningen å sette ut like mye fisk hvert år på en størrelse på 350–400 gram.

Butikk har det så langt ikke blitt for foreningen, men det var heller ikke målsettingen da en satte i gang. Det var å gi et tilbud til Kongsvingers befolkning.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.