Her lukter det blod!

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Fant hunden igjen det påkjørte eller skadeskutte viltet?

DEL

EM i vannski var ikke det eneste mesterskapet i Sør-Odal sist helg. I Ullern var det NM i blodspor 2009.

Det går ut på å finne ut hvilke hunder som er flinkest til å snuse seg fram fra blodflekk til blodflekk og dermed finne det skadde dyret.

Strekning uten blod

I NM benyttes det blod fra storfe, som arrangøren får fra et slakteri. I enden av sporet er det ikke noe dyr som «premie» til finneren. En rådyrfot gjør nytten, slik at hunden skjønner den har gjort jobben.

Under NM deltok 33 hunder fra hele landet. Arrangøren legger ut et eget spor til hver hund, og det foretas trekning om hvem som skal søke hvor.

Sporet er om lag 600 meter langt. På denne strekningen legges det ut tre desiliter blod. Sporet skal være lagt ut dagen eller kvelden før, og være minst 12 timer gammelt.

– Underveis får hunden utfordringer som krappe vinkler i sporet, og opphold der det ikke er bloddråper på ti meter. Dommeren følger med hele veien og vurderer hvordan hunden løser oppgavene, sier Tone Husås i Glåmdal og Romerike Dachshundklubb, som arrangerte NM.

– Denne typen sporprøver er obligatorisk for alle ettersøkshunder, og alle hjorteviltjegere må jo ha tilgang til godkjent ettersøkshund. Men de hundeeierne som satser på dette nivået, nøyer seg ikke med å få hunden godkjent for jakt. De konkurrerer mye. Og i et NM er det mange forskjellige hunderaser, forteller Tone Husås.

Hun er selv elgjeger og har drevet med denne formen for hundesport i årevis.

Kravet for å delta i et NM er at hunden skal ha oppnådd minst tre førstepremier på sporprøver de siste tre årene. Det var over 60 påmeldte til årets NM, så arrangørklubben hadde i god tid før NM foretatt loddtrekning da de plukket ut de 33 deltakerne.

Vinner fra Sørlandet

– Ettersom hver hund skal ha sitt eget spor, er det ganske mye jobb å arrangere. Vi må få takke alle velvillige grunneiere, sporleggere, dommere, de flinke damene på kjøkkenet – og sponsorene for flotte gavepremier, sier Tone Husås.

NM-vinneren var en Basset fauwe de Bretagne, «Åstdalens Sørlands Terna», med eier Kjell Erklev fra Kristiansand. Blant NM-deltakerne var det én hund her fra distriktet, uten at denne nådde opp.

Mesterskapet, med alle de utlagte blodsporene, foregikk ute i skogen på strekningen fra Vardlien til Husåsskogen.

Base for NM-et var Ullerhaugen Gård. Der leier den tidligere toppsyklisten Ingunn Bollerud nå ut lokaler. NM-deltakerne var de aller første gjestene.

Artikkeltags