Her forsyner bamsen seg

POSERER: Bjørnen har tatt plass oppå elgen.

POSERER: Bjørnen har tatt plass oppå elgen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bamsen står oppå elgen, gnager på et tre og er seierherren. Terje Husebæk har unike bilder.

DEL

De to bjørnene fråtser i elgkadaveret, uvitende om at et viltkamera fanger opp etegildet og oppførselen til bjørnen. Den vesle er mest hissig på elgskrotten, men også den store er frampå og gjør et innhogg. Bjørnene er foreviget med viltkameraet til Terje Husebæk, som dermed har sikret seg unike bilder fra Rogberget på Åsnes Finnskog.

– Jeg synes det er veldig fascinerende bilder. Samtidig har jeg hatt flaks, er jo mange som har viltkameraer i flere år uten at de får gode bilder, sier Terje Husebæk.

Fant død elg

– Jeg var på Finnskogen og hadde med sønnen Jørgen og en kompis av ham. Vi traff på noen andre folk som jeg ble stående og snakke med, og de to guttene drev litt rundt der. De kom tilbake og sa at de hadde funnet en død elg, og da tenkte jeg muligheten med viltkamera med en gang. Jeg snakket med grunneier, og det var helt greit, sier Terje Husebæk.

Kameraet sto peilet inn mot kadaveret i to uker uten at det skjedde noe annet enn at korp og kråke forsynte seg. Så oppdaget Husebæk at elgen var snudd på, og da han begynte å se gjennom kortet på kameraet, dukket de to bjørnene opp.

– De holdt seg der i 13 timer. Kom og gikk, spiste og drev på. Hørte de biler, så forsvant de, men var på plass igjen etter noen minutter, sier Husebæk.

Fascinerende

Terje Husebæk har jaktet elg i området i mange år, og har sett både spor og møkk etter bjørn. Nå fikk han altså disse unike bildene, og responsen har ikke latt vente på seg etter at han la ut noen på nettet.

– Det ble mye biltrafikk i området, jeg har fått mange kommentarer og mange likes, sier Husebæk, som har levert tre av bildene til trykking. Han liker bildet av bjørnen oppå elgen best.

Venter på jerv

– Jeg har seks viltkameraer ute, enten på saltstein eller åte. Men aldri fått noen store rovdyr dit. Nå håper jeg at jerven tar seg en tur så jeg får bilde av den også. De to bjørnene har holdt seg unna de siste dagene, sier Husebæk, som gjennom årene har fått mange bilder av elg og fugl på denne måten.

– Bjørnen er veldig fascinerende. Vi har hytte like i nærheten, og er der mye med ungene. Spesielt sønnen Jørgen. I påsken gikk jeg tur med elghunden, og da så jeg noe i skumringen jeg ikke klarte å se hva var. Dagen etter så jeg spor etter bjørn, sier Husebæk, og er ikke redd for å oppholde seg i området.

– Jeg vil tro at bjørnen har sett meg mange ganger uten at jeg har oppdaget den, sier Husebæk.

Han vet at det er et bjørnehi på andre siden av Kynna, cirka tre kilometer unna i luftlinje.

Fantastiske bilder

En av bjørnene på kadaveret kan være ei binne som ble født i Gravbergstraktene for et par-tre år siden. Den store kan være en hannbjørn på friing. Rovviltkontakt Stein Erik Bredvold ser heller ikke bort i fra at det er ei binne og en bjørnunge som har funnet hverandre igjen.

– Uansett er dette fantastiske bilder som nok mange kan misunne Terje Husebæk. Det er vanskelig å si hvor lenge bjørnene blir i området. Men elgen er uansett ikke tatt av rovdyr, sier Bredvold.

Artikkeltags